Музикални вести

М

На 6 декември преди 120 години Емил Берлинер, човекът, който изобрети фонографа, създава фирмата „Дойче грамофон”.

В своята юбилейна година най-дългогодишният класически лейбъл организира многостранна, традиционно ориентирана програма с концерти и други публични събития. След гала концерта в Забранения град в Пекин, в Берлин, където е седалището на фирмата днес, през ноември се състоя празничен концерт с Ланг Ланг и Ане-Софи Мутер. Вечерта на 5 декември започна юбилейният празник в Токио. Там Сейджи Озава и Ане-Софи Мутер в присъствието на японското императорско семейство свириха музика от Бах, Бетовен, Сен-Санс и Чайковски. А пианистът Сонг Джин Чо участва в юбилейните празници с Моцартова вечер в Сеул.

През 2019 година честванията продължават с участието на известни имена, артисти на „Дойче Грамофон: Елен Гримо ще свири на 19 януари с Гевандхаус оркестър, Лайпциг, под диригентството на Андрис Нелсонс. По-късно Нелсонс ще дирижира Виенската филхармония в Хановер, където всъщност е основана фирмата от Берлингер. В Лондон на 1 май виолончелистът Питър Грегсън ще свири с пианиста Викингур Олафсон в Роял Албърт Хол.

Наскоро бе издаден компактдискът на все по-известния сръбски цигулар Неманя Радулович. В музиката на „Байка”, както е назована програмата на диска, Радулович предприема своеобразно пътуване през различни музикални светове – от Армения през Багдад до бреговете на Черно море. С произведения от Хачатурян, Римски-Корсаков и сърбина Александър Седлар и с партньори от неговия ансамбъл Double Sens, оркестър Борусан – Истанбул, с диригент Саша Гьотцел и Андреас Оттензамер. „Звучаща история” наричат критиците музиката в изпълнение на Неманя Радулович.

Марк Антъни Търнидж този сезон продължава да е постоянно пребиваващ композитор на Щаатскапеле Ваймар. Като възложител на новото му оркестрово произведение „Завещание” (Testament), оркестърът ще реализира германската премиера на композицията под палката на Кирил Карабиц. Търнидж е вложил украински текстове в музиката, които ще се интерпретират от украинското сопрано Олга Пасичнюк.

В Елбфилхармонията в Хамбург гастролира Симфоничният оркестър на Сидни с диригента Дейвид Робиртсън с музика на неговия сънародник Брет Дийн: „Ангелски криле” (Engelsflügel) бе изпълнена на 3 декември като почит към великия син на града Йоханес Брамс. Изходна точка за произведението е заниманията на Дийн с късната клавирна музика на Брамс. След концерта в Хамбург оркестърът от Сидни свири в Люксембург и Баден-Баден.

Елбфилхармони-оркестърът на Северногерманското радио със Сакари Орамо и сопрана Ану Комси реализираха германската премиера на „Обвинена” (Accused) на Магнус Линдберг. Произведението изследва в три части отношенията на държавата и индивида. Основа на текста са протоколи от разпит от Френската революция, един разпит в ЩАЗИ и процесът срещу предалия/ата секретни държавни файлове на Уикилийкс Брадли/Челси Манинг.

За автора

Категории