Архитектурната година в книги

А

Архитектите също пишат книги и понякога тези книги стават събития. Такива обикновено са визуално впечатляващи книжни тела, пълни едновременно с интригуващи идеи, умни думи и добри илюстрации. През 2018 подобни български книги липсваха с изключение на един важен превод. Но имаше няколко чужди издания, които си заслужава да бъдат споменати, включително и такива, в които е замесена България.

Джейн Джейкъбс. “Смъртта и животът на големите американски градове”. Превод Светлозара Николова, София: “Стефан Добрев”, 2018. Страници 552, цена 35 лв.

Смъртта и животът на големите американски градове” е първата и най-влиятелна книга на американския журналист и градски активист Джейн Джейкъбс. В края на септември 2018, близо 60 години след първото си издание в САЩ, тя се появи за пръв път и на български език. Книгата е лека и четивна и чрез множество примери доказва тезите на Джейкъбс, че добрите за живеене градове са градове за хората, а прочелите я ще се убедят колко много нашумелият у нас датски урбанист Ян Геел дължи на Джейкъбс и колко много книгата му “Градове за хората” е вдъхновена от нея, макар и писана десетки години по-късно. “Смъртта и животът на големите американски градове” е важен превод и именно затова книгата намира място в тази селекция. Иначе тя би спечелила от по-добър графичен дизайн и по-информирани превод и редакция.

Atlas of Brutalist Architecture”. Съставители Phaidon Editors, London/ New York City: Phaidon, 2018. Страници 560, илюстрации 1000, цена 130 евро

Phaidon е тежката артилерия в архитектурното книгопечатане – и преносно, и буквално. Беше въпрос на време да отбележат с подобаващ том и архитектурния брутализъм, и следвоенната архитектура на видимия бетон въобще. “Atlas of Brutalist Architecture” включва 878 сгради от 102 страни, сред които и 4 български: Интерхотел “Велико Търново”, Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа, паметникът “Създатели на българската държава” в Шумен и Паметникът на българо-съветската дружба във Варна. Снимките на последните три обекта са на българския фотограф Никола Михов.

Книгата е важна и впечатляваща и за българската архитектура е добре, че поне близкото й минало става част от избора на редакторите на Phaidon (трябва да се отбележи, че съвременна българска архитектура досега не е била селектирана за никое от изданията на прочутия “Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture”). Иначе, ако трябва да сме честни, само хотелът във Велико Търново е истински брутализъм, а книгата търпи доста критики на тема как се дефинира “брутализъм” и по какви критерии редакторите са подбрали стотиците сгради вътре.

SOS Brutalism. A Global Survey”, Zürich: Park Books, 2017. Страници 716, илюстрации 686 цветни и 411 чернобели, цена 68 евро

Това е другата голяма книга на тема “брутализъм” на 2018, резултат от продължаващия вече няколко години интерес към стила, който издателите поддържат с поредица фото-книги, архитектурни гидове, албуми, дори занимателни игри за сглобяване на бруталистични сгради-икони от картон. “SOS Brutalism. A Global Survey” обаче е най-професионалната селекция с бруталистична архитектура от 1950-те до 1970-те и това не е случайно. Книгата е резултат от няколкогодишно изследване, инициирано от Deutsches Architekturmuseum (DAM), което направи исторически преглед по държави и създаде глобална база данни със застрашени сгради от този най-неразбиран архитектурен стил на късния ХХ век. Събрани са 120 ключови сгради, включително няколко вече безвъзвратно загубени български примера – хотел “Континентал”, ресторант “Магура” и бар “Ориент”, всички в Слънчев бряг и всички с автор големия български архитект от близкото минало Никола Николов.

Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980”. Съставители: Martino Stierli, Vladimir Kulić, New York: МоМА, 2018. Страници 228, илюстрации 235 цветни, цена 65 долара

Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980” е книгата-каталог, съпътстваща едноименната изложба, която се откри на 15 юли в Музея на модерното изкуство (МоМА) в Ню Йорк. Това е първата изложба, която показва архитектурата на бивша европейска социалистическа държава като част от световното архитектурно наследство на модернизма и стана едно от категоричните световни архитектурни събития на 2018. Книгата допълва изложбата, като събира в прецизен том фотографска серия от Valentin Jeck, няколко подробно разгледани примера на югославски културни центрове, монументи, джамии, училища и павилиони, както и поредица от кратки изследователски есета.

Rem Koolhaas. “Elements of Architecture”, Taschen, 2018. Страници 2528, цена 100 евро

През 2014 холандецът Рем Кулхас беше куратор на едно от най-силните издания на Венецианското архитектурно биенале с темите “Fundamentals” и “Defining Modernity 1914 – 2014”, когато накара всички национални павилиони да разсъждават върху модерност, модернизъм и споделена архитектурна история. Самият Кулхас, в своята кураторска изложба “The Elements”, направи дисекция на архитектурата и я сведе до обичайни строителни елементи, като под, стени, таван, стълби, рампи, колони, балкони и тоалетни, разгледа ги подробно и разнищи историята им. През 2018 проектът му доби завършен вид във внушителния том на Taschen “Elements of Architecture”, който смесва изкуство, сградостроителство, строителни правила тип “Нойферт”, философия и архитектурна история и има шанс да се превърне в новата архитектурна библия на нашето време.

Michael Sorkin. “What Goes Up”, London/ New York City: Verso, 2018. Страници 368, цена 25 британски лири

Майкъл Соркин е един от най-популярните американски архитектурни критици, който дълги години водеше архитектурната колонка във “Village Voice”, а след това и в “The Nation”. През 2018 той за пореден път събра публицистичните си текстове в спретнат том, покриващ архитектурни проблеми и дебати от 2010 до наши дни – за Ню Йорк и бъдещето на градовете изобщо, за Тръмп и архитектурната критика, за скандали и важни сгради. Майкъл Соркин е отчетливо либерален критик с висока култура, а статията му “250 неща, които един архитект трябва да знае”/ 250 Things an Architect Should Know”, писана през 2014 и включена в тази книга, стана един от най-популярните архитектурни текстове за 2018. Именно този текст ще намерите преведен на съседната страница за един смислен старт на архитектурната 2019.

Анета Василева

За автора

Анета Василева

Д-р арх. Анета Василева е архитектурен наблюдател на вестник К.

Категории