Катрин Дън с наградата на ирландския ПЕН

К

Наградата за 2018 на ирландския ПЕН клуб за принос към ирландската литература беше присъдена на Катрин Дън. Наградата ще бъде връчена на годишната вечеря на 22 февруари в Кралския яхтен клуб „St George” в Дън Лири, Дъблин.

Дън сподели: „Изключително съм щастлива, че ирландският ПЕН клуб е избрал да ме почете с тази награда. Това значи много за мен в тази точка от кариерата ми. Наградата за литература е много специална форма на признание от колегите и аз искам да благодаря на борда за избора му. Писането е преди всичко самотно занимание и понякога ние, писателите, се усещаме невидими. Винаги е възвисяващо да научиш, че свършеното от теб е видимо и прави връзка с читателите и с писателската общност в цялата страна. Февруарското събитие в Дън Лири винаги е било отлична възможност за нас, писателите, да се съберем. Аз дължа много на ирландската писателска общност: за подкрепата, за съвместните проекти и преди всичко за приятелството.”

Дън е родена в Дъблин през 1954. Учи англицистика и испанистика в Тринити Колидж, Дъблин, после учителства в гимназия в Килбарак. Първият й роман – „В началото”, е номиниран за „Бранкарела”, наградата на италианските книжари през 1998. Вторият й роман – “Име за него самия”, е публикуван през същата година и е номиниран за роман на годината на писателската седмица в Листауъл. Между 1998 и 2012 Катрин Дън публикува още шест романа. Творчеството й е преведено на няколко езика. През 2015 тя намира място в началната селекция за новоучредената награда „Лауреат на ирландската литература”.

През 2013 “Нещата, които знаем днес” получава международната награда за проза „Джовани Бокачо” и е номинирана за Роман на годината на книжарската верига Исън на Ирландските литературни награди. Десетият й роман “Годините след това” (2016) е в началната селекция за международната дъблинска литературна награда за 2018. Наскоро завършва и единадесетия си роман, “Как пада светлината”.

През 1998 ирландският ПЕН клуб учредява награда като признание към ирландски писател с изключителен принос за ирландската литература. Наградата е за значително по обем творчество и е предназначена за романисти, драматурзи, поети и сценаристи. Членовете на ирландския ПЕН клуб номинират кандидата. Наградата е печелена от автори, като Една О’Брайън, Уилиъм Тревър, Нийл Джордан, Шеймъс Хийни, Мийв Бинчи, Роди Дойл, Колм Тойбин, Джоузеф О’Конър, Джон Банвил, Ан Енрайт и Ейлиш Ни Гуивна.

Айриш Таймс, 22 януари 2019 г. (със съкращения)

Превод Димитър Камбуров

За автора

Из чуждата преса

Категории