Ние сме… журналистиката

Н

Медийният пазар ври и кипи. Спас Русев и Кирил Домусчиев се състезават за „Нова тв“, след като на чеха Петер Келнер му бе показано, че е далеч от сделката. Нали има агенция или комисия, която проверява какви пари ще получават журналистите – чисти или мръсни – от всеки следващ шеф?

Президентът Румен Радев прекратил акредитацията на Илиана Беновска. Новини от президентството по Канал 3 ще има, но няма да са добри.

В тези бурни медийни дни кой ти гледа Беновска. Тръгна телевизията, в която всичко, а не само части, е на БСП. Подходящо са си избрали канал, близък до руските телевизии в една от кабелните мрежи.

Българската свободна телевизия тръгна ударно с лозунга: Ние сме Елена Йончева. Прокуратурата обвини Елена Йончева в „пране на пари“ заради средства, които е получавала от КТБ. Елена Йончева обясни, че когато е получавала пари от Цветан Василев, той е бил обявен за „банкер на годината“. Ако Елена Йончева е чела вестници в онзи период, едва ли е пропуснала да прочете какво се случи с журналистите Иван Бедров и Еми Барух, след като Цветан Василев написа сплашващо писмо до „Дойче веле“. После банката все пак фалира, а журналистите… вече не пишеха за „Дойче веле“.

Елена Йончева е подходяща мишена. Най-напред я обвини и тръгна да я дава под съд депутатът Валери Симеонов, съдът обаче не образува дело. Тогава Валери Симеонов каза, че е знаел, че ще загуби, но пък тази заплаха му осигурила за известно време спокойствие.

Но случващото се има една добра страна – дава ни възможност да се запитаме трябва ли да заболи нас, за да разберем, че е време прокуратурата да спре да използва телевизиите за публичен стълб, на който линчува. Дано журналистите в тези телевизии разберат, че са употребявани. „Прокурорска проверка“, „прокуратурата каза“, задържани хора, водени с белезници, дешифрирани записи с „не се разбира“ – това все още не означава, че хората са виновни. Всяка новина, която превръща процеса в шумно зрелище, е несправедливост. И премълчаването е несправедливост. Ако журналистите имат свои доказателства, могат да разследват отвъд съда. Виктор Николаев и Анна Цолова бяха посочени като облагодетелстващи се от позицията си на водещи. Това беше причината Николай Бареков да сезира прокуратурата. Анна Цолова беше свалена от ефир завинаги след „поздрав“ на Делян Пеевски, предаден й от Йордан Цонев. Публичният стълб беше издигнат в студиото на „Нова тв“. След месеци бяха отхвърлени всички обвинения на Бареков, но журналистите живяха под наблюдение.

Управителният съвет на БНТ спря предаването на Валя Ахчиева „Открито“. Обяснението – БНТ иска да развие разследващата журналистика на по-високо ниво, затова обявява конкурс. Но иска да има и дебат за разследващата журналистика.

Кой по-напред да сме ние…? Ахчиева ли, Йончева ли? Добре, че Сидеров си спира и пуска сам телевизия „Алфа“, та поне него да не се налага да сме. Всъщност, предаването на Валя Ахчиева от последните месеци показа различни нередности в не една българска агенция или комисия. Една от застрахователните компании търсеше от Комисията за финансов надзор оправия на проблем с множество застрахователни полици в Румъния за коли, купени от български граждани, които не са между живите. Но това е същото предаване, в което за българските производители на тютюн се говореше едностранчиво и все в интерес на една фирма. Ако сме взискателни зрители, трябва всяка вечер да изискваме новините да сочат проблемите на властите у нас.

И да започнем дискусията с въпроса: има ли някой моралното право да решава кой да прави разследвания? Кой в БНТ, с видимото вече присъствие на наследеното от ТВ7, ще отсъди къде свършва журналистиката и къде са прекрачени границите й.

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории