„Съпругата” ми спаси живота

Филмът “Съпругата” е сниман по едноименния роман на Мег Уолицър от 2003 г. Бьорн Рунге е роден през 1961 г. в Люсешил, Швеция. Режисьор, сценарист, драматург и писател. Дебютира с филма “Хари & Соня“ (1996).

Накратко: Джо Касълман (в ролята Джонатан Прайс), световноизвестен американски писател, бива събуден в ранни зори от телефонно обаждане от Шведската академия. Присъдена му е най-известната награда за литература в света. Следват ликуване и сълзи. Касълман започва да скача в леглото, замаян от радост. Заедно със съпругата си Джоан (Глен Клоуз) и сина си (Макс Айрънс) пътува до Стокхолм за церемонията по раздаването на Нобеловите награди. Там обаче го очаква не само орден от шведския крал, но и опустошителна криза.

„Обадих се в деня, след като получих сценария, и казах, че искам да направя филма”, казва Бьорн Рунге в интервю за шведския всекидневник „Дагенс Нюхетер”.

Филмът “Съпругата” е сниман по едноименния роман на Мег Уолицър от 2003 г. Никой обаче не можa да предвиди, че филмовата адаптация 15 години по-късно ще съвпадне с най-сериозната криза на Шведската академия след създаването й от крал Густав III през 1786 г. Според Бьорн Рунге, това обаче не е планирано.

„Заснехме филма през есента на 2016 г., тогава не знаехме за #metoo, не знаехме и за кризата в Академията. Понякога могат да станат много странни съвпадения”, казва режисьорът за Шведската обществена телевизия SVT.

Глен Клоуз се е съгласила да участва във филма след тричасова среща на кафе с Бьорн Рунге в Грийнуич Вилидж в Ню Йорк.

„Когато се срещнахме, тя вече се беше обадила на Стелан Скаршгорд[1] и беше разпитала за мен, казва Рунге за „Дагенс Нюхетер”. Той се е изказал много позитивно, но е казал, че съм много упорит човек и че, за да можем да работим заедно, тя трябва да ми има доверие. Същевременно на мен Стелан ми каза да внимавам с Глен Клоуз, защото тя такива като теб и мен ги яде за закуска”, казва през смях Рунге.

След това разказва, че е бил напрегнат преди срещата с Клоуз, но внезапно тя започнала да говори за личните си емоционални преживявания през детството си като един вид подход към сценария. След като Рунге й разказал за своите преживявания, тя замълчала и след това казала, че иска той да режисира филма.

През януари тази година Глен Клоуз получи „Златен глобус“ за най-добра актриса в драматичен филм за „Съпругата”. Освен това, е номинирана за „Оскар” за главна женска роля.

„Това е жена с невероятен опит, което се вижда от всички номинации”, казва Бьорн Рунге за актрисата пред SVT по повод награждаването й със „Златен глобус”. Освен множество номинации, Глен Клоуз има три награди „Тони”, две „Еми” и три „Златен глобус”.

„В същото време, тя отдавна не беше играла главна роля във филм, получил толкова голямо внимание”, продължава Рунге и разказва, че въпреки че е чувствал определена нервност у Глен Клоуз, е бил напълно сигурен, че тя ще получи наградата.

В началото на подготовката за филма преди четири години, режисьорът разбира, че е болен от рак. В този период разговорите по Скайп с авторката на книгата отварят пред Рунге един нов свят отвъд диагнозата, който го е заредил с много енергия. Преди това Рунге е бил взел решение да не снима повече филми, тъй като е смятал, че интерес към филмите му в Швеция липсва.

„Но след това се обадиха от Съединените щати”, разказва Рунге в интервю за едно от най-големите онлайн списания за филми в Швеция „MovieZine”.

През лятото на 2016 г. настъпват сериозни проблеми с финансирането на филма. Същевременно здравословното състояние на Рунге се влошава. Освен това, сценаристката на филма в САЩ изпраща на режисьора писмо, в което му благодари за доброто сътрудничество, но изказва съжаление, че филмът няма да бъде сниман.

„Отговорих й: “It’s not over yet”. По това време филмът и моето здравословно състояние бяха синхронизирани”, разказва Рунге за „MovieZine”.

Към края на лятото, след няколко различни лечения, туморите изчезват. По същото време с Рунге се свързва базирана в Лондон компания, от която го питат дали може да снима в Глазгоу (една голяма част от снимките са правени в шотландския град, а друга в Стокхолм). Точно когато настъпва моментът за подписване на договора, режисьорът разбира, че вече е здрав.

„Всичко беше свързано. Снимките се превърнаха в един вид “лечебен процес”, “healing process” – несъмнено най-вдъхновяващото нещо, което съм правил през целия си професионален живот! Затова смея все пак да кажа, че този филм ми спаси живота”, казва Рунге за филмовия сайт.

Какво предстои на Рунге в бъдеще? Снимките на два британски филма: единият е фантастика, а действието на другия се развива в Лондон през 1845, разкрива режисьорът за „Дагенс Нюхетер”.

Стокхолм, 22 февруари 2019 г.

–-

[1] Стелан Скаршгорд, шведски актьор, познат на българската публика с филми като “Амистад“, “Догвил“,“Добрият Уил Хънтинг“,“Mamma Mia! “ (бел. ред.)

За автора

Елица Иванова

Елица Иванова: живее от години в Стокхолм. Работи в Стокхолмския университет, където преподава журналистика, медии и комуникации.
Кореспондент на К в Швеция.

Категории