Пътуване отвъд познатите предели

П

На 20-30 години се ражда/сътворява спектакъл, който е извън границите на познатото, който е новото голямо постижение. Неговата ценност и значимост е в това, че ни кара едновременно да мислим – поставя ни пред осъзнаването на проблем или извод, и заедно с това въздейства върху всичките ни сетива. Той е емоционално и интелектуално изместване и изменение на някакво формално и неформално статукво. Такъв е най-общо ефектът от спектакъла „Одисей” на Пловдивския драматичен театър, подпомогнат финансово от ОФ „Пловдив – европейска столица на културата 2019”. Финансирането дава възможност за различни опции в един репетиционен период – време, кастинги, ателие, версии, редакции… Но всичко това без таланта на участниците и единомислието на екипа грош не струва. Няма да припомням краткия живот на едно друго класическо заглавие на пловдивска сцена, също щедро подпомогнато преди години.

В началото е дързостта да посегнеш със средствата на театъра към такъв огромен класически епос, какъвто е Омировата „Одисея”. Но дързостта може да приключи и с провал. Никой не е застрахован. Трепетно и много внимателно отношение има към историята на Одисей поетът, писателят и драматургът Александър Секулов. Дали гръцката му жилка, тягата към безбрежието на Средиземноморието – на времето той цяла година прекара в Солун, от гръцките му лета е закърмен „Островът”, а заглавието„Господ слиза в Атина” само по себе си говори, дали великолепното познаване на световната поезия, в това число и гръцките класици, нагласата му да мисли в категории и срещата с един толкова интересен и съзвучен в разбирането за важните неща в театъра режисьор като Диана Добрева отключи в него смелостта и енергията да разкаже/изпее на съвременен език Омировата митология? Всичко това. Нищо не е случайно. Тази е третата им съвместна работа след „Вълци” и „Дебелянов и ангелите”. Сюжетът се придържа към литературния първоизточник, преминаваме заедно с героя и неговите спътници приключенията по време на завръщането му в Итака – срещата с циклопа Полифем, нимфата, тук богиня Цирцея, преодоляването между Сцила и Харибда… По-различни са сцените с боговете – три на брой.

Стиховете се леят в хекзаметър – в текстовете чуваме и отгласи от стихосбирката му „Море на живите”, разбира се, прекрасното „Итака” от Константинос Кавафис, стихове на нобелиста Георгиос Сеферис и на българския поет Иван Методиев.

Одисей – пътуващият човек, Одисей като смисъл на пътуването и Итака като смисъл на завръщането, са много близки на съвременния човек, било то европеец или от друг континент.

Структурирането на спектакъла, мисленето в образи, красотата на мизансцените са запазена марка. Геометрията/симетрията на спектакъла е съвършена. Дължим го на Диана Добрева и на целия екип. Сценографското решение на Мира Каланова изглежда като единствено възможното с кораба като основно средство за придвижване – наклонената палуба, стръмният път нагоре към неизвестното и надолу към преизподнята на страданието и съмнението, средната част с волята и усилията на гребците, с ритъма на женското очакване, изкачването и слизането по този наклон, който е едновременно и част от морска шир. Освен това, още носовете на два кораба, които се срещат и разминават, или мостове, които се разтварят, за да премине корабът, а може би са нещо като Сцила и Харибда… Симетрията се подчертава и от избора на черното и бялото. Без тази графичност в цветовете, която не разсейва, а съсредоточава, нямаше как да чуваме словото, то е, което ни води.

Сигурно сценичното оформление пак щеше да бъде интересно, но допълнено с ефектите и видеодизайна на Петко Танчев, се получава усещането за обем, за триизмерност и за магичност. Използвани са по въздействащ начин съвременните дигитални технологии. И с тях се изобразяват не само геометрични фигури. Достатъчно е да припомним сцената между Сцила и Харибда с пресъздаването на въртопа, който поглъща морските вълни заедно с минаващите кораби. Музикалната среда, в която потъваме, е толкова естествена част от атмосферата, че когато в някой момент я чуваш, се изненадваш. Без нея не може. Звуците, сякаш изобретени от Петя Диманова, се смесват с мелодията на антична арфа и някаква древна гайда – специалните инструменти на Янис Пантазис от остров Санторини. Пластиката на актьорите (хореография Деян Георгиев) е безупречна. Ритъмът, ритъмът е много важен в този спектакъл – едно усещане за епичност, за величавост, особено силно на финала, подсилващо решението за избора на главния герой. Величествено представление. Крайна отдаденост на всички участници в него. Пластичността на младия актьор Константин Еленков в ролята на Одисей, неговото много естествено интониране и поведение са забележителни. Излъчва органично спокойствие и динамика. Това абсолютно подготвено момче, този млад великолепен артист е съществена част от чудото на театралния „Одисей”. Разбира се, и Боряна Братоева – една от 10-те претендентки за ролята на единствената. Емоционално най-въздействаща е сцената на узнаването между Одисей и Пенелопа. В ролята на майката е опитна актриса със силно присъствие като Ивана Папазова. Изненадващо театрална Цирцея на Маргита Гошева, въздействащ Посейдон на Алексей Кожухаров. Още Елена Кабасакалова – Дойката, Симеон Алексиев – Тирезий, Венелин Методиев – Агамемнон, Добрин Досев – Зевс, Радина Думанян – Атина, Стилиян Желязков – Фемий… Пенелопи, женихи, моряци, богове – общо 38 актьори.

Сцените на боговете, излизащи от подземието/пропадалото, са решени в иронична бленда – боговете са приравнени до простосмъртните чрез деянията си – изневяра, самовлюбеност, мързел, хедонизъм, отмъстителност. Реплики а’парт от театралните балкони, иронизиращи доктрини – Карл (Маркс) е с характерното звучене на Живков и всичко това създава контрапункт на основното действие. Може да не е най-силният момент в спектакъла, но е необходим, защото конструира един по-прагматичен модел на света.

Да останеш верен на събитията и случките от първоизточника и да имаш своя интерпретация за тяхното случване, подчинено на законите на сцената. Поезията замества психологията и се настанява до историята. Да съединиш историята и поезията и да впрегнеш в тяхното пресъздаване модерните дигитални технологии, да направиш зрелище, без да се откажеш от високите смисли на поезията и изстраданите истини на историята – това си е завоевание. Сложно представление. Екипният, осъразмерен в едно единно усилие труд на над 100 души на, под/над и зад сцената, е достоен за аплодисменти.

През 50-те години на ХХ век филмът на Марио Камерини с Кърт Дъглас и Силвана Мангано беше вълнуващо зрелище. 40 години по-късно малкият тв сериал на Андрей Кончаловски, заснет по покана на Франсис Форд Копола и с Арманд Асанте в главната роля – също. Джеймс Джойс написа своя „Одисей”, имайки предвид Дъблин, а Секулов и Диана Добрева направиха невъзможното – поставиха завладяващо историята за пътуващия човек и търсач на смисъла на живота, толкова съзвучна на номадския начин на живот и психика на съвременните хора, на театралната сцена с всички възможни и невъзможни средства на съвременния театър и технологии.

За автора

Пенка Калинкова

Пенка Калинкова (1946) е журналистка и театровед. Родена е в Пловдив, завършила е руска и българска филология в СУ „Св Климент Охридски” и театрознание във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” (днес НАТФИЗ). Работи в продължение на много години в Радио „Пловдив”, във вестниците „За и против” и „Марица”. Нейни статии са публикувани в редица издания като вестниците „24 часа Пловдив”, „Дума”, „Стандарт”, в списанията „Театър”, „Тракия”, „Везни” и други. Автор на книгите „Парчета театър, мигове живот” (2000 г.), „100+20 Драматичен театър Пловдив” (2001 г.), „Място за връщане” (2006 г.), „Съзаклятието „Пазарджишки театър” (2009 г.), „Оцеляващата. 60 години Пловдивска опера” (2013 г.), „Познатият непознат Пловдив” (2014 г.), на документални филми за големите български художници Димитър Киров и Кольо Витковски, за Пловдивския куклен театър, за Драматичен театър Пазарджик, „Античното наследство на Пловдив” (2004 г.), „Едно турне в пет действия” (2009 г.), „Истории от Тютюневия град” (2009 г.), „Палимпсестът Пловдив” (2009 г.), „Чучулигите” (2011 г.), трисерийният „Първият театър” (2011 г.), посветен на 130-годишнината на първия български професионален театър – Пловдивския. Прессекретар на Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” (до 2012 г.). Носител на награди за театрална критика и журналистика, награда „Пловдив” (1993 г.), Почетен знак на Пловдив (2006 г.), званието „Следовник на народните будители” (2011 г.). Член на управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019”.

Категории