Разлистеният учебник на Стефан Груев

Р
На 21 май т.г. в галерия „Академия“ на НХА беше открита изложбата „Ревизия“ на Стефан Груев, дългогодишен преподавател в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика”. Експозицията е посветена на 75 години от рождението на големия художник. Тук публикуваме думи на доц. Илия Груев при нейното откриване.
К

Стефан беше човек, здраво стъпил в средата, но познаваше и владееше крайностите, както в живота, така и в изкуството. (Както казват – знаеше две и двеста.) Можеше да общува еднакво добре с интелектуалците, със студентите и младежите и с несретниците от кварталните кръчми. Беше скромен, но добре знаеше стойността си. Беше благ и толерантен, но отстояваше принципите си. Беше много чувствителен, но имаше силен характер. Беше бохем, но същевременно беше отговорен, организиран и работлив.

Приживе Стефан Груев е участвал в много национални и международни изложби и е печелил множество награди, но никога не е имал самостоятелна изложба. Въпреки значителното му присъствие и влияние в изкуството на книгата и шрифта в България, днес той е донякъде непознат, особено в цялост. Организирах тази изложба с намерението да покажа възможно най-почтено, обобщено и представително неговото художествено наследство.

В нея са представени основните сфери на неговите творчески интереси, търсения и постижения – дизайн на книги, дизайн на издателски библиотеки и поредици, шрифтов дизайн, илюстрации и рисунки, запазени знаци и логотипи, филателна графика, плакати, хералдика, както и лични текстове и стихове.

Веднъж в личен разговор той ми сподели, че до голяма степен дължи името си като художник на книгата на това, че винаги сам е рисувал шрифтовете, които използва. Според мен, деветнайсетте шрифтови табла, които са показани тук, го нареждат сред най-големите артисти от едно от най-силните поколения в българското шрифтово изкуство. Произведенията носят както личния почерк на автора, така и нещо специфично българско, определящо физиономията на нашата школа в шрифта.

Тази изложба е насочена към всички приятели и любители на изкуството на книгата и най-вече към студентите от катедра „Книга, илюстрация, печатна графика”, за които, надявам се, тя ще бъде един отворен, разлистен учебник. Изложбата е почит и спомен за човека, художника и учителя Стефан Груев. Хора като него не трябва да бъдат забравяни. На мен той винаги ще ми липсва и ще го помня, докато разполагам с паметта си.

За автора

Категории