Къщичка за телевизионни птиченца

К

От една седмица разни издания се тюхкат как да съобщят новината, че Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов са получили ново предложение за работа – да са свободни журналисти. Звучи прекрасно! Какво по-хубаво от такова журналистическо освобождение от игото на медийния магнат, както и да се казва той. Как да назовем отношенията между нов директор и стари подчинени? Новият собственик има право да постави нови условия на служителите си. Ако не им харесват, си тръгват. Така се случи в „Нова тв“. Това, което направиха собствениците на „Нова тв“, не е натиск, не е цензура, не е даже неморално. Но казва недобри неща за медията – направиха така, че най-популярните журналисти на медията да не желаят да останат в нея. Затова новината може да бъде съобщена и така: Миролюба Бенатова и Генка Шикерова напускат „Нова тв“ – не им харесват новите условия на работа.

Не бива никога да забравяме, че имаше време, в което битката на обществото беше да има частни радиа и телевизии. Частните медии са нещо хубаво, те са още една, а понякога единствена възможност да сме информирани.

На практика се случва друго – частните телевизии са фирми. Само от съвестта на собственика и на изработени механизми в обществото зависи фирмата наистина да е медия. Затова нека си припомним определенията за „медия“, понеже не всеки собственик е длъжен да разбира какво точно си е купил. На първо място – медията е фирма, но купувачите й имат ангажименти към обществото. Най-важният ангажимент на фирма като „Нова телевизия“ е да осигури възможност за журналистическа работа, чрез която обществото да се информира.

През последните седмици имаше няколко случая на засегнати хора от новото управление на „Нова тв“. Най-напред напуснаха журналисти от „Гонг“. Причината, която беше посочена – намеса в работата, обвинения в пристрастия към друг отбор. След това възникна конфликт с Христо Христов, изпълнителен директор и съдружник в Нетинфо. В интервю за „24 часа“ Вяра Анкова от борда на „Нова тв“ обобщи, че няма намеса в работата, а „Бизнес решенията в медиите лесно могат да се представят като намеса в свободата на словото.“ Но и обратното е факт: намесата в работата на журналистите винаги може да се нарече бизнес отношение. Вътре в интервюто има редица клишета за водещата роля на „Нова тв“ на медийния пазар, за технологичната обнова и дигиталното бъдеще. Простете, но като слушам бивш директор на обществена медия да казва, че следва желанието си в още по-голяма степен да удовлетворява нуждите на пазара, малко… се разочаровам. Кой зрител би искал в него да виждат „нуждите на пазара“? Ако пазарът диктуваше правилата, щяхме да гледаме само мачове и порноизкуство.

У нас рекламният пазар не е достатъчен за издържането на телевизиите, затова инвестират в други сфери – например, продажбата на права за излъчване от кабелните оператори и т.н. Нека си припомним, че „Нова тв“ и bTV изтеглиха от т.нар. мултиплекс всички програми, от които печелят, и оставиха само политематичните си канали. Тези пък канали са добри платформи за влияние, за формиране на обществено мнение. Основният проблем на собствениците на медии е, че непрекъснато са втренчени в конкурентната телевизия. Ако трябва да сме честни, в момента bTV направи промяна, с която качеството на картината и на БНТ, и на „Нова тв“ изглеждат, сякаш са прехвърляни от Betacam на VHS и някой е намачкал лентата. Вяра Анкова говори тепърва за подкрепянето на българската филмова индустрия, нещо, което bTV направиха отдавна, а БНТ преотстъпи на частния сектор. Онова, което нито bTV, нито „Нова тв“ обаче притежават, е идеята как да задържат и привличат най-добрите журналисти. Не инвестират в най-важния сегмент от пазара – пазара на журналистическия труд. Затова трябва да бъде отбелязван като особен пазарен успех всеки случай, когато bTV застава зад Светослав Иванов, когато е атакуван. Това обаче е същата bTV, която беше напусната от журналисти, които искаха да получат отговор от министър-председателя Пламен Орешарски. Особен успех беше това, че “Нова тв“ защити Ана Цолова и Виктор Николаев, когато Николай Бареков ги заплашваше с прокурор. Но същата „Нова тв“ свали Ана Цолова от екран след „поздрава” на Йордан Цонев и спря предаването на Милен Цветков…

Имаше един собственик на футболен отбор, който питаше на летището: Къде е Тодор Кирков? Къщичка за птиченца правил ли си някога в живота си ти? … А знаеш ли как се строи стадион? Сигурно ние, журналистите, не сме такива майстори в строенето, но пък знаем значението на думите. И знаем, че когато някои от собствениците искат да направят медията огледало, в което да се оглеждат, тия къщички за птиченца, дето кацат по стадионите, започват да приличат на медийни кафези.

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории