Седмица на руското кино

С

От 23 до 31 октомври 2019 г. в София (РКИЦ) и Пловдив (Дом на киното „Lucky“) ще се проведе традиционната Седмица на руското кино в България.

Проектът се реализира като част от честването на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия, целите му са развитие на международното културно сътрудничество и укрепване на двустранните отношения в областта на киното.

В програмата са включени прожекциите на руски филми, произведени през последните две години: „Бик“ на Борис Акопов (2019, Голямата награда от „Кентавър”), „Вечният живот на Александър Христофоров“ на Евгений Шелякин (2018), „Керосин“ на Юсуп Разиков (2019, награда на гилдията на киноведите и кинокритиците от “Кентавър”), „Любовници“ на Елена Хазанова (2019), „Трудностите на оцеляването“ на Евгений Торес (2019), „Чернова“ на Сергей Мокрицки (2018), „Аз отслабвам“ на Алексей Нужний (2018).

В Седмицата на руското кино ще участват известни руски режисьори и актьори, сред които Борис Акопов, Никита Волков – изпълнителят на главната роля във филма „Чернова“, Евгений Торес и др.

Организатори на събитието са Министерството на културата на Руската Федерация, Посолството на Руската Федерация в България, Руският културно-информационен център в София, продуцентската компания „Fest-Film“ и компанията „Вяст плюс“.

Специално за българските зрители всички филми от Седмицата са с български субтитри.

За автора

Категории