Как баварските избори влияят върху Берлин

К

Управляващите в Берлин са изправени пред тест за оцеляване след драматичната загуба на Християнсоциалния съюз (ХСС) и на Социалдемократическата партия (СДП) на изборите за местен парламент в Бавария. Според първите резултати, двете т. нар. „народни партии” са загубили общо около 23% и това засега е пикът в развитието на една отдавнашна опасна тенденция. Нови избори или малко повече здрав разум – това е дилемата, пред която се разкъсва голямата коалиция на Меркел (Християндемократическият съюз (ХДС), Християнсоциалният съюз (ХСС) и Социалдемократическата партия (СДП).

При ХСС границата между разума и глупостта е твърде тънка. И каква поука може да си извлече съюзът от най-слабия си резултат в историята? Отговорът е ясен: другите са виновни, на първо място канцлерката и лидерка на ХДС Ангела Меркел.

Това отдавна се говори и би трябвало да предизвика притеснение. В изборната нощ редиците на ХСС буквално бяха позеленели от омраза. Въпреки че при един по-трезв поглед става ясно, че и ХСС има голяма вина за това, че от три години отношенията между ХДС и ХСС се колебаят между определението „абсурдни” и „катастрофални”.

Тонът, който поде лидерът на ХСС Хорст Зеехофер по отношение на бежанците, не вещаеше нищо добро. Вероятно мнозина имат неговите притеснения, но атаките му отблъснаха дори и голям брой от традиционните избиратели на ХСС. А говорейки за „господството на неправдата”, Зеехофер разруши много мостове, които иначе водеха до сближаване, разбиране и помирение.

Ситуацията може да се разгледа и от още един ъгъл, по-благоприятен за ХСС – и изводът би бил, че всички са допуснали грешка и им е необходимо ново, разумно начало. При което да заговорят на мъдър език и да престанат с взаимните атаки.Нека дадем конкретен пример – при едно ново начало ще започне да се действа по 62-те точки от строгия план на Зеехофер за бежанците, включително и по противоречивата, последна точка 63[1]. Дали обаче това ще бъде достатъчно? В изборната нощ е трудно да се отговори. Едно е ясно – за сближаването между ХДС и ХСС тепърва ще се говори.

Отговорът много зависи от това доколко разумни са членовете на ХСС и дали баварците са гласували за политическия край на Ангела Меркел. В последното Хорст Зеехофер и бившият лидер на ХСС Едмунд Щойбер отдавна се надяват, смятайки, че и мнозинството от избирателите на ХДС не желаят да продължават с досегашния канцлер.

Но въпросът дали Зеехофер ще продължи да изпълнява важна роля и в бъдеще, остава отворен. Атака или приспособяване – това е въпросът на въпросите, който все още измъчва ХСС.

За голямата коалиция в Берлин е не по-малко важен и въпросът какво ще правят социалдемократите с отчайващия резултат в Бавария. След тази вечер няма да има лесни отговори. Всеки, който истински милее за СДП, ще се разстрои, наблюдавайки как партията се бори в управлението, а в същото време не печели никакви точки. В същото време би било още по-болезнено, ако тя реши да се оттегли от коалицията и така отвори пътя за нови избори.

Социалдемократите спешно се нуждаят от успех. Факт е, че те имат и не лоши постижения в голямата коалиция и едно от тях е сърдечният и човечен федерален министър по семейните въпроси Франциска Гифи. Но тя се разминава с основните тенденции и в близко бъдеще ще стане страшно неактуална.

Тук имаме и проблем, който дълго време оставаше незабелязан, но с годините се задълбочи: встъпвайки в удобния съюз, наречен „Голяма коалиция”, СДП престана да провокира страсти, борба за власт, еуфория. Това не беше особено важно преди. Но след като Алтернатива за Германия събуди много отрицателни чувства и в сърцата на потенциалните избиратели на СДП, прагматичният подход в политиката на партията започна да се възприема все по-критично.

Поради тази причина натискът върху лидера на партията Андреа Налес и вицеканцлера Олаф Шолц нарасна драматично. Дали да напуснат коалицията? Да поставят на дневен ред нови теми? Да се опитат да провокират? Нито едно от тези неща не е лесно и не дава гаранции, че ще направи живота по-хубав.

В същото време, Зелените имат право да се радват. Не е изключено те да станат и част от баварското правителство, но вероятността е сравнително малка, защото ХСС ще направи всичко по силите си да им попречи да спечелят допълнителна легитимност чрез участие в управлението.

Това увеличава шансовете големите победители в изборите отново да бъдат в опозиция в местния парламент. Ето защо еуфорията, предизвиканата от много добрия резултат, ще трябва някъде да се консервира, тъй като няма да може да се излее в придобиването на повече власт. Зелените в Берлин все още не забелязват проблема, а новите им лидери се надяват, че тепърва ще стават по-силни. Очакванията им са, че успехът в Бавария ще им даде допълнителен стимул за предстоящите избори в Хесен. Тамошните избори за местен парламент са насрочени за 28 октомври. Предварителните проучвания показват, че на досегашната коалиция между ХДС и Зелените не й достигат голям брой гласове, за да продължи да управлява. Нелепа ситуация, тъй като за Зелените това би означавало, че ще трябва да се разделят с властта, въпреки добрите резултати.

В същото време, социалдемократите отчетливо водят пред Зелените и биха могли да се превърнат в новия партньор на ХДС. Ето защо Зелените ще насочат всичките си усилия победата в Бавария да им даде тласък за добро представяне и в Хесен.

След изборния ден в Бавария германските либерали (Свободна демократическа партия – СвДП) се прибират със смесени чувства по домовете си. Фактът, че са взели малко над 5%, би трябвало да се приема за успех, имайки предвид, че през последните пет години СвДП беше извън местния парламент. Но ако човек слуша изявленията на самоуверения и горд лидер на СвДП Кристиан Линднер, ще разбере, че резултатът им далеч не съответства на високите цели, поставени пред партията му.

Интересно е да се обърне внимание колко малко СвДП може да се възползва от слабостите на ХСС. Преди десет години беше много по-различно – когато СвДП набираше сила, ХСС отслабваше. Този път печелившите са други и това трябва да накара СвДП да се замисли.

Преди всичко либералите трябва да се замислят над удивителния резултат на Зелените. И особено да си дадат сметка, че т. нар. “екологична” партия не се занимаваше само с “еко” теми, но отдели внимание и на борбата си за либерално и отворено общество. Ако СвДП сериозно поразсъждават върху последствията от тези избори, те няма да пренебрегнат преимуществата на Зелените и собствените си слабости.

След изборите в неделя Алтернатива за Германия открито ще ликува, но тайничко в себе си ще се ядосва. Ще празнува, защото в провинцията, бастион на ХСС, е спечелила над 10%, нещо, което особено се харесва на десните крила в партията и заради което те гордо се тупат в гърдите.

В същото време, никой от тях няма публично да признае, че е мечтаел Алтернатива за Германия да задмине Зелените. Успехът на еколозите направо вгорчава живота на партията на десните популисти и десните радикали.

Въпреки това, Алтернатива за Германия ще празнува. След този изборен ден тя ще продължи да процъфтява, защото и в Бавария ще получава значително държавно финансиране. А на първо време, това е най-важно за нея. Независимо дали, както през 2018 г., тя и в бъдеще продължи да залага на картата на бежанците и миграцията.

Зюддойче цайтунг, 14.10.2018

[1] Тя предполага реформа в европейските директиви по отношение на депортациите с цел тяхното улесняване.

За автора

Категории