Киномания 2019

К

Тазгодишното издание на Киномания, което е 33½ по ред, ще се проведе от 14 до 30 ноември, въпреки че прожекциите започнаха по-рано. (Бяха показани класическите заглавия от колекцията на „Мосфилм” „Дерсу Узала, „Александър Невски и „Спартак”, филми на Франко Дзефирели, починал на 96 през 2019 г., както и омнибусът „7”, посветен на Пловдив.)

Слоганът е „Гледай!”. 56 премиерни и утвърдени филмови заглавия са част от селекцията. Филмът на откриването е „Засукан свят” на Мариус Куркински. В рубриката „Фестивал на фестивалите” ще бъдат показани „Болка и величие” на Педро Алмодовар, „Един дъждовен ден в Ню Йорк” на Уди Алън, „Война за светлина” на Алфонсо Гомес-Рехон, „Грехът на Микеланджело” на Андрей Кончаловски, „Матиас и Максим” на Ксавие Долан, „Чай с дамите” на Роджър Мичъл и др. По време на Киномания ще има традиционният Фестивал на френския филм. Там са включени 9 филма от различни жанрове: „Клетниците 2019” на Ладж Ли, „Истината” на Хирокадзу Корееда, „Портрет на момиче в пламъци” на Селин Шиама, „Един мъж и една жена” на Клод Льолуш и продължение и др.

Специален акцент на Киномания е и „Нарисувай ми тъга” – вечер на Теодор Ушев в зала 1 на НДК. Ще гледаме анимационния му филм „Физика на тъгата” по едноименния роман на Георги Господинов. Другото събитие на вечерта ще е музикално-визуалният спектакъл „Четирите годишни времена” на Вивалди. Проектът е реализиран от Токийския университет на изкуствата, като визуалните картини на четирите годишни времена са дело на четирима художници от Естония, Япония, Русия и България в лицето на Теодор Ушев. Музикалното изпълнение на живо ще бъде на Quatro ансамбъл със солист Иван Пенчев.

В рубриката „Ново българско кино” е включен „Котка в стената” – интересният дебют в игралното кино на Мина Милева и Весела Казакова, носител на наградата на FIPRESCI от Варшава. В рубриката „50 години от премиерата” ще бъдат показани прекрасните „Бъч Касиди и Сънданс Кид” на Джордж Роъ Хил и „Волният ездач” на Денис Хопър. Ще има и детски, и музикални филми: „Арета Франклин: Amazing Grace”, „Павароти” и др. В „Киното и неговата история са включени два документални филма за грамадни автори: „Фелини без край” на Еудженио Капучо и „Андрей Тарковски. Киното като молитва” на Андрей Тарковски-младши (вж. страница 12). В рубриката „Специални събития” са включени „Аз, Графинята” на Петър Попзлатев и „Red Bull Acro Cross: Страст за летене”.

През цялото време на Киномания посетителите в Централното фоайе на НДК ще бъдат посрещани от изложба на художника Борис Десподов, който е автор на визията на фестивала. Експозицията представя 16 негови плаката, изработени за филмовия фестивал през годините.

Киномания се организира от Националния дворец на културата със съдействието на чуждестранни културни институти и Столична община, която подпомага фестивала, включвайки го в Календара на културните събития в София.

Прожекциите ще са в зала 1 и кино „Люмиер Лидл” на НДК, кино „Одеон”, Дом на киното, Euro Cinema, Френски институт, Кино G-8.

За автора

Категории