В очакване на Фестивала

В

От 11 до 16 декември 2018 г. ще се състои шестото издание на най-голямото литературно събитие в столицата: Софийският международен литературен фестивал.

Неговата основна структурна линия ще са темите и тенденциите на немскоезичната литература. Някои от най-значимите съвременни автори от Австрия, Германия, Швейцария и Лихтенщайн ще се срещнат с публиката на Литературния фестивал заедно с български творци.

По същото време, заявяват организаторите, се провежда Софийският международен панаир на книгата. 46-ото му издание е под мотото: Четири страни – един език, посветено на немскоезичните държави, които тази година ще бъдат Почетни гости на събитието.

Политическата, социалната, аналитичната и ангажираната литература ще имат обединяващ характер за тазгодишната чуждестранна програма на Литературния фестивал.

Сред гостите на това издание ще бъдат белетристите Кристоф Хайн и Роберт Менасе, драматургът Лукас Берфус, Йонас Люшер, Шерко Фатах, поетите Фердинанд Шмац и Марион Пошман, авторите за деца Катя Алвес, Дагмар Айслер и Забине Бокмюл…

Особен интерес представлява гостуването на Кристоф Хайн – писател, есеист, драматург и преводач. След издигането на Берлинската стена, Хайн работи като монтажист, книжар, келнер, журналист, актьор и асистент-режисьор. Учил е философия и логика. Провалените революции, движещите сили в историята, безперспективността, маргиналността и днешното са неговите теми, посочват организаторите. Кристоф Хайн има множество престижни литературни отличия, а книгите му са превеждани на над 20 езика. Последният му превод у нас е “Щастливец с баща”, дело на Любомир Илиев за издателство “Атлантис КЛ”.

Основната програма на Фестивала отново ще бъде в Мраморното фоайе на НДК.

За автора

Категории