Предизвикателства пред японската сигурност

П

На 8 октомври в Конферентната зала на Софийския университет проф. Джуня Нишино (професор по международни отношения и съвременна корейска политика в престижния университет Кейо в Токио) изнесе лекция на тема „Предизвикателствата за японската сигурност и външна политика на корейския полуостров“.

Лекцията му бе посветена на развитието на международните отношения на Корейския полуостров през призмата на японската външна политика и въпросите на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион. По-специално той разгледа отношенията на Япония с двете Кореи и със САЩ.

Организатор на лекцията бяха катедрата Японистика към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и посолството на Япония в България.

Нишино направи исторически преглед на отношенията в Азиатско-тихоокеанския регион и припомни, че още от началото на 90-те години на ХХ век Япония започва да развива двустранно сътрудничество в областта на сигурността с Южна Корея с цел да се справи със севернокорейската ядрена криза. Япония и Южна Корея постигат напредък в доверието помежду си, като насърчават военния обмен. 1998 година е историческа в отношенията между Япония и Южна Корея, защото тогава японският премиер Кейдзо Обучи и южнокорейският президент Ким Дае-Юн подписват съвместна декларация за партньорство, като японският министър-председател изказва искрено съжаление и се извинява за военното миналото на страната си, а държавният глава на Южна Корея приема извиненията и оценява високо ролята на Япония за поддържането на мира и стабилността в света. Двамата лидери решават да засилят още повече сътрудничеството си в областта на сигурността и отбраната.

Токио и Сеул споделят и общо виждане по отношение на това, че трябва да поддържат споразуменията си за сигурност със Съединените щати, като същевременно засилват усилията си за многостранен диалог в посока на мира и стабилността на Азиатско-тихоокеанския регион. По въпроса за Северна Корея, Токио и Сеул започват да координират политиката си с тази на Вашингтон и за целта в периода 1998 – 2003 е сформирана Тристранна група за координация и контрол.

През 2009 г. Япония и Южна Корея подписват меморандум за взаимно сътрудничество в областта на отбраната, а през 2011 г. се споразумяват да подобрят информационния и логистичен обмен помежду си. Междувременно, въз основа на двустранно споразумение, сключено през януари 2009 г., учени от двете страни правят проучване, озаглавено „Съвместни изследвания върху новата епоха в отношенията между Япония и Южна Корея”. В рамките на тази обща изследователска програма се правят опити да се определят възможните области на двустранно сътрудничество, благодарение на които Токио и Сеул да могат „заедно да допринесат за международната общност”. Изследователите представят предложенията си и пред двете правителства в края на 2010 г. и 2013 г.

Постоянното завръщане към историята на двете страни обаче винаги влияе негативно върху отношенията между Япония и Южна Корея. Когато през юни 2012 г. Токио очаква да подпише двустранно сътрудничеството със Сеул с цел обмяна на разузнавателна информация между двете военни министерства, само час преди официалната церемония по подписването, южнокорейското правителство на Ли Мйънг-бак внезапно оттегля подкрепата си поради засилване на местните критики. А когато няколко месеца по-късно, през август 2012 г., Ли Мйънг-бак отива в Такешима, спорна територия между Токио и Сеул, емоционалните разногласия между двете държави отново се задълбочават. Едва през май 2015 г. замразените през юни 2011 г. двустранни отношения в сферата на отбраната между Япония и Южна Корея се подновяват с посещението на японския военен министър Ген Накатани в Сеул. Двамата военни министри се срещат още веднъж през октомври 2015 г. В резултат на срещата се взимат решения за насърчаване сътрудничеството в мироопазващите операции на ООН, в борбата срещу пиратството край бреговете на Сомалия и в Аденския залив и в осигуряване на хуманитарна помощ на пострадали от природни бедствия. За първи път след среща между японски и южнокорейски военни министри се прави съвместно изявление пред медиите.

През май 2016 г. двете министерства на отбраната се споразумяват да засилят общата си комуникационна система при извънредни ситуации. Това улеснява координираните им действия след ядрените опити на Северна Корея в началото на 2016 г. Няколко месеца по-късно, през ноември 2016 г., Токио и Сеул подписват двустранно споразумение за обмяна на информация в сферата на сигурността.

А какво разказа проф. Джуня Нишино за промяната в отношенията между Япония и Южна Корея, настъпила, след като през април т.г. Северна Корея обяви, че прекратява ядрената си програма, четете в следващ брой.

За автора

Теодора Георгиева

е редактор във вестник К.

Категории