От какво се потят очилата на Йордан Цонев

О

В Япония двама осветители от екипа на Националната опера и балет изписаха името на един футболен отбор върху бяла стена. Министерството на външните работи се извини на японския народ за поругаването на Мемориала на мира в Хирошима. После извинението изчезна. Академикът Пламен Карталов също поднесе извинението си на японските зрители. Но „истината“ се намести на мястото на извинението. Българските медии бяха порицани от академика, защото мемориалът бил бяла стена, а не мемориал, поругаването било обикновено хулиганство, а не вандалщина. Българските медии били раздухали проблема с техните фалшиви новини. Новината за надписа до мемориала беше съобщена по японската национална телевизия, но кой ти знае как е истина на японски. Извинението се разтече.

Анна Цолова обясни за първи път, че още през февруари се е отказала от професията и че „Нова тв” трябва да бъде питана защо обещаното й предаване не е тръгнало в ефир. Трябваше ли по-рано да каже? Може би е добре да не изискваме от журналистите смелост, която и ние като зрители не можем да понесем. Нека си спомним, че Виктор Николаева и Анна Цолова бяха обвинени от евродепутата Николай Бареков в нещо, за което съдът се произнесе, че не е истина. После депутатът от ДПС Йордан Цонев отправи телевизионно послание към Цолова: Пеевски праща много поздрави и ви желае творчески успех. Месец по-късно Валери Симеонов и тогава депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров отправиха заплашителни въпроси към Виктор Николаев.

Това се случи, след като Пеевски прати поздрави на журналистката.

През тази година, в разгара на протестите на родителите на деца с увреждания, премиерът Бойко Борисов произведе сам от Брюксел новина за „фалшива новина“ в гръцки сайт за неговата покупка на гръцки остров. После Милен Цветков спря да води предаването си по „Нова тв“…

Преди евроизборите Волен Сидеров се самосвали от ефир. Подскача, подскача пред екрана и ритуално се размаза в черния екран. Самонаранилият телевизията си Сидеров се съши за политическите ревери на борещия се с английския език Николай Бареков. На екрана на телевизия „Алфа“ се появяваха надписи, които призоваваха будни зрители да питат правителството защо телевизията е спряна. Но нито някой попита, нито Борисов отговори. Насред това надписано безмълвие Бетина Жотева се яви с обяснението, че СЕМ не била санкционирала телевизията. Не звучи като истина, но доживяхме време, в което Бетина Жотева регулира Волен Сидеров… Волен Сидеров и Валери Симеонов си говориха чрез „Лице в лице“ по bTV и „Още от деня“ по БНТ за сараите на Доган. Пеевски не прати Йордан Цонев с поздрави.

Стана по-шумно, откакто „Алфа“ стана телетекст, но Сидеров не успя да заглуши ведомствената телевизия на вицепремиера по демографските въпроси – СКАТ. „Господари на ефира“ по „Нова тв“ показаха „смелостта” на един мъж, който искал бил да кажел истината, че с децата инвалиди се спекулира. След това, подобно на Цецка Цачева, Валери Симеонов разказа лична история. Думите на Симеонов за майките няма да бъдат повторени тук. Те са обиждащи и показващи неуважението на един овластен човек към други хора. Премиерът Бойко Борисов се извини. Не стана ясно това лична или официална позиция е. Симеонов не се извини. Симеонов заяви, че „Господари на ефира“ са дискредитиран вече вестоносец.

Тази седмица започна с един академик, който обвини медиите заради нещо като постистина, и завърши с един несбъднат академик, който произвежда нещо като посткултурна политика. По БНТ Вежди Рашидов беше поканен в „Денят започва с Георги Любенов“. Рашидов произнесе монолог за свободата на словото. Звучеше като поздрав на Пеевски, от който се потят очилата и на Йордан Цонев.

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории