Нови членове в Шведската академия

Н

Тази есен се наблюдава развитие на сложната ситуация, настъпила по-рано тази година в Шведската академия.

На заседанието на Шведската академия на 4 октомври бяха избрани двама нови членове. Две седмици по-късно, на 19 октомври, беше избран още един нов член на Академията. Андерш Улсон, в момента изпълняващ ролята на постоянен секретар, потвърди в интервю за Шведската обществена телевизия и новинарската агенция ТТ, че в избора са участвали 13 от настоящите членове на Академията.

Шведската академия се нуждае от 12 активни членове, за да могат да бъдат избрани нови членове. В резултат на конфликт по-рано тази година, няколко от членовете на Академията я напуснаха. Осем от общо 18 стола бяха празни.

Изборът на трима нови членове означава, че Сара Даниус, Шйел Еспмарк и Петер Енглунд, които тази пролет напуснаха институцията, са участвали в гласуванията през октомври.

Новите членове на Академията

Ерик Рюнесон е юрист, през последните няколко месеца изпълнявал ролята на посредник между Нобеловата фондация, институцията, която отговаря за Нобеловите награди, и Шведската академия. През лятото се разбра, че Академията желае да избере четирима нови членове: един юрист и трима писатели или литературоведи. Рюнесон е съдия във Върховния съд на Швеция.

Поетесата Джила Мосаед е родена в столицата на Иран, Техеран. Пристига в Швеция през 1986 година на 38-годишна възраст. Издала е множество стихосбирки – както на фарси, така и на шведски.

Матц Малм е професор по литературознание и преводач. Малм участва още в т.нар. литературна банка, Литератюрбанкен, проект за разпространяването на предимно класическа шведска литература в дигитален формат.

След избора на тримата остава едно място, което трябва да бъде попълнено.

Членството на Катарина Фростенсон

Катарина Фростенсон трябва да напусне мястото си в Шведската академия. На такова мнение са мнозинството от колегите й в културната институция.

Шведският вестник Дагенс Нюхетер съобщава, че мнозинството от членовете на Шведската академия са подкрепили изявление, че Фростенсон трябва да напусне стола, който заема в Академията.

Според източници на вестника, членовете на Академията смятат, че Фростенсон е нарушила изискването за поверителност на Академията.

Според разследването на Шведската академия, проведено от една адвокатска кантора през зимата, в седем случая Фростенсон е разкрила на мъжа си, който е известна фигура в културния живот в Швеция, информация за бъдещи носители на Нобеловата награда по литература.

Андерш Улсон казва за в. Дагенс Нюхетер, че членовете на Академията са одобрили резолюция, в която призовават Фростенсон доброволно да напусне културната институция. Улсон казва още, че член на Академията не може да бъде принуден да напусне против волята му/й, а Фростенсон трябва сама да реши дали иска да остане в Академията или не.

Каква е позицията на Фростенсон, все още не е известно.

28 октомври 2018, Стокхолм

За автора

Елица Иванова

Елица Иванова: живее от години в Стокхолм. Работи в Стокхолмския университет, където преподава журналистика, медии и комуникации.
Кореспондент на К в Швеция.

Категории