Колко далеч е Питсбърг?

К

В Питсбърг един човек, воден от омраза, извърши най-голямото престъпление срещу еврейската общност в историята на САЩ. 11 души бяха убити в синагогата в града, защото са евреи. Българските телевизии реагираха като при поредна атака – чухме първите версии, този път никой не говореше за вината на емигранти, чакахме официални изявления, чухме съседа на убиеца, който го описа като „нормален, стандартен 50-годишен американец“. Убиецът е разпространявал антисемитски послания в една от социалните мрежи и е призовал последователите си да го гледат, докато влиза в синагогата. Изглеждаше някак неестествена снимката на Иванка Тръмп в туитър с широка американска усмивка, докато постът й осъждаше проявата на насилие. Социалните мрежи не винаги са телевизионно приятни.

Подредбата на новините в телевизиите обаче бързо изтласка новината за човеконенавистта на един „чист“ американец. Каталогът с дрехите на семейство Баневи, разпространен от МВР и специализираната прокуратура, земетресението във Вранча, сблъсъкът между полицаи и цигани в Мъглиж изместиха в реда на новините страха от антисемитизъм и ксенофобия. Питсбърг беше далеч за нас. Канал 3 се тресяха от земетресението във Вранча. Припомняха събития, търсеха свидетели. За другите телевизии на следващия ден новина номер едно бързо стана специализираният прокурор Иван Гешев, който обясняваше как разбира справедливостта. Иво Никодимов от БНТ запита Гешев дали децата на семейство Баневи са оставени без родителите им във Франция. Прокурорът отговори, че не знаел къде са децата им при френския арест, но децата на стотици работници от фалиралите предприятия на Баневи също страдат. Телевизионно възмездие.

Убиецът от Питсбърг всъщност е изразявал многократно в социалните мрежи своята омраза към еврейската организация, която подпомага емигрантите в САЩ. Питсбърг се стори далеч на българските телевизии. От новините на БНТ веднага разбрахме, че бюджетът за следващата година е одобрен на извънредно заседание на правителството в неделя. В него образованието пак ще е приоритет. Не остана време да бъде обсъден един важен въпрос – стига ли ни образование, за да избегнем катастрофи като тази в Питсбърг? По БНТ новината за протеста срещу обидните думи на вицепремиера Валери Симеонов беше монтирана с бели ръкавици. Протестът бил на майки и граждани, понеже „майките“ явно са някакъв отделен вид. Преди това мощта на числата показваше колко милиони левове са отделени за децата, които живеят с увреждания. Смъртта на 11 души, убити в синагогата в Питсбърг обаче, ни напомня, че политиците могат да влияят върху действията на хората, които чуват безсмислените им обиди и политически заклинания. В България се разпространява и онзи вид литература, която е обида за всеки нормален човек. В социалните мрежи можете да видите коментари, които заклеймяват малцинствените групи в страната. Има телевизионни програми, в които има безотговорно говорене срещу групи от хора, което не е безопасно. Срещу омразата към други хора образованието е безсилно, какъвто и бюджет да му отделим. Но вместо това, БНТ започва нова игра. Драгомир Драганов, бивш водещ на „Чай“ и „Евровизия“, ще разиграва историята като телевизионно забавление. А Питсбърг е все пак близо.

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории