Защо Миролюба Бенатова отиде в парламента?

З

От „Свободна Европа“/Радио Свобода“ започна скандалът с апартамента на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в сграда на фирма „Артекс“. И стана сериал от разкрития, които сякаш само са очаквали начален тласък. „Биволъ“ и Антикорупционният фонд разкриха, че от същата фирма са купили апартаменти на цени, формирани от данъчната оценка, още трима ГЕРБ-ови политици – министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов и зам.-министърът на спорта Ваня Колева. След това Миролюба Бенатова от „Нова тв“ отиде директно в НС, за да попита Цветан Цветанов  как така си е купил апартамент на по-ниска цена от официално обявената от фирмата. Попита още защо старите му апартаменти са продадени от фирмата на негов сътрудник от предизборния щаб на ГЕРБ. А Цветанов иронизираше репортерката, като й благодареше, че е дошла специално за него в НС. Нямам никакви притеснения от нищо. Аз съм изряден български гражданин.

Едно е сигурно – всичко е законно. Нали Цветанов си гласува законите. По Канал 3 сложиха акцент върху питането на Цветан Цветанов дали ще му се извинят: ако всичко е законно, какво тогава обсъждат медиите?

На втория ден от скандала репортерката на „Нова тв“ Миролюба Бенатова също поиска извинение в блога си от агенция „ПИК“ и сътрудника на Цветанов, тъй като била обвинена, че е „активирана“ да отиде в НС. Бенатова напомни, че тя вече не води предаване по „Нова тв“ и нарече „сбириток“ това, което се получава от работата на репортерите в НС. Да напомним още, че две предавания, в които би могло „да пробие” каквото и да е неправилно говорене преди изборите, са спрени – „Господари на ефира“ и Часът на Милен Цветков. По БНТ няма предаване, в което може да се чуе критика към властта.

В резултат на скандала правителствените хора – Цецка Цачева и Ваня Костова – подадоха оставки. Премиерът Борисов дава знак, че се чисти. Обаче депутатите Вежди Рашидов и Цветан Цветанов не виждат проблем в това да купят имоти от фирма, чието разрешително за строеж сами са удължили чрез промени в един от гласуваните закони.

Основният проблем не е само в напазаруваните на едро апартаменти от хората на ГЕРБ; проблемът е какво научаваме от телевизиите за законите, които правят депутатите. Новините от парламента не ни казват какви промени и с какви мотиви правят депутатите в законите. Обсъжданията понякога са пред празни банки, без депутати. Законите предизвикват съпротива едва когато влязат в сила, защото при обсъжданията между двете четения парламентарните репортери са се занимавали много повече с пикантериите около депутати, вместо да разяснят на публиката какво точно предстои да се промени. Чак сега става ясно, че през 2017 г. Цветан Цветанов и ПГ на ГЕРБ гласуват закон, който променя срока на разрешителните за строеж на сгради. Ефектът от законите, които гласуват депутатите, става видим след година. Новините от Народното събрание са превърнати в скеч, за новинарите там е интересно само ако някой някого обижда. Няма предавания, в които се анализира какво ни предстои след промяната на следващия закон. Това е най-силното обвинение на Миролюба Бенатова – репортажите на репортерите в Народното събрание са наистина „сбириток“. Трудно можем да разберем кога неправителствените организации участват в обсъжданията, какви мнения на засегнати страни има, кои от законите са приемани или променяни без мотиви… Понякога вотът на депутатите е свързан с имоти, понякога с намалените пенсии на една част от хората. Начинът, по който парламентарните репортери отразяват тези депутатски решения обаче, винаги е един и същ – оставя ни усещането, че нямаме никакъв ход, дори когато правим информиран избор. Затова няма никакво значение дали някой е „активирал” Миролюба Бенатова, „Свободна Европа“ или „Биволъ“. Тяхното „слизане” при политиците е знакова журналистическа намеса сред спокойствието на луксозното медийно гето.

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории