Герой-мечта

Г

„Да надскочиш съдбата“, 2019, България, документален, режисьор Панчо Цанков, продуцент Марио Марков, сценарий: Панчо Цанков, Марио Марков; оператори: Славчо Димитров, Цветан Марков; музикално оформление Мариана Вълканова, превод Елена Томалевска.

Премиера на 16 април в Дома на киното

Този филм е много важен – представя надълго и нашироко изключителния проф. Минко Балкански, навършил м. г. 90 и обявен от БНР за „Будител“ на 2018.

Роден в старозагорското село Оряховица, той от малък се откъсва от семейството. Учи в София, а после заминава за Франция. В Париж става един от най-прославените световни физици. Специализира се във физиката на твърдото тяло. Преподава в разни университети във Франция и по света.

Но, въпреки че е женен за французойката Нели, не забравя България. Създава фондация „Миню Балкански“, кръстена на баща му, и в родната си Оряховица построява комплекс за обучение на надарени български деца с френски преподаватели. Освен това, поощрява талантливи момчета и момичета, които завършват Екол Нормал Сюпериор и Политехническото висше училище в Париж и продължават успешния път на своя патрон. Вече са към 30. И в Нова Загора е реставрирал „розовата къща“, превърната в културно средище. Преди време със съпругата си купуват разнебитена постройка в провинцията и я превръщат в рай – там се провеждат международни научни симпозиуми.

Всичко това научаваме от самия проф. Минко Балкански в Париж – харизматичен, засмян, младолик, сладкодумен, както и от архиви, интервюта. Камерата фиксира интериори и екстериори, улавя моменти от партита, заснема негови колеги и приятели, питомци, двамата му сина, голямата щастлива фамилия… Децата му не говорят български, но му помагат много за фондацията, особено Ален, който работи в САЩ.

Филмът с точното заглавие „Да надскочиш съдбата“ е скромен, независим (подкрепен е от фондация „Миню Балкански“), но адски ценен – запечатал е уникална фигура. Герой-мечта. От видяното става ясно, че проф. Минко Балкански е не просто грамаден учен – той е прекрасен човек с тънък вкус, филантроп и велик родолюбец, без да се бие в гърдите.

Ако малко се съкрати, филмът би могъл да се излъчи по БНТ не само веднъж. Би трябвало да се види от колкото се може повече хора. Съдбата и щедростта на проф. Минко Балкански са завладяващи. Прочее, за малко в кадър се мярва още величествената Нотр Дам.

За автора

Геновева Димитрова

Геновева Димитрова е филмов критик, дълги години редактор и филмов наблюдател на вестник „Култура”. Сега е член на екипа и филмов наблюдател на К.

Категории