Кой да управлява БНТ?

К

Директорът на БНТ Константин Каменаров не подаде оставката си за това, което е извършил, а изчака съдът да го осъди. Но преди да го осъди, демонстрира по най-бездарния начин как медията овластява самозабравата на управителя – първо отсъства от съда, защото щеше да ходи на „Евровизия“, а после стана ясно, че няма да участва в конкурса заради „оптимизация на разходите“ на обществената медия. После Каменаров не отиде в съда, защото беше в болничен, а отиде в Брюксел, защото болестта няма нищо общо с командировката.

Едва на 23 април СЕМ публикува протокол от заседанието, на което съветниците умуват върху отчета на Каменаров за изминалата година. Вътре има дивене от това колко хубаво бил написан тоя документ. А в същото време съветът одобрява отчет, според който Каменаров оставя телевизията със задължения от 15 млн. лева, въпреки че бюджетът на телевизията е увеличен в сравнение с миналата година два пъти, а разходите за издръжка са намалени също два пъти.

Що за златен корен пият в СЕМ, че да не могат да пресметнат загубите?

Обяснението на Каменаров – разликата във финансовата случка между тази година и миналата е в неподаването от страна на държавата на тази целева субсидия за разпространение на нашите програми и това е нещо, което множество пъти сме поставяли, вие сте информирани. Това са едни средства, които никога не са били предвиждани в бюджета на Националната телевизия, поради което тяхната липсва мигновено бива определяна като 15 млн. лева дефицит.

Казано по друг начин, различните директори на направления – Зина Трифонова, Надя Костова, Константин Каменаров и УС на БНТ – са съкратили разходите за заплащане на вътрешни продукции в БНТ, а финансират външни продукции. Но в отговорите на тези директори пред СЕМ няма нито една цифра за гледаемост на БНТ в часовете на „Стани богат“ и на „Спортисимо“, за да направим сравнение дали си струва да бъдат съкращавани бюджети на предавания, които осигуряват журналистиката в обществената телевизия. Още нещо няма в техните отговори – няма нито една цифра колко е печалбата за БНТ от продажбата на рекламно време в „Стани богат“ и „Спортисимо“. Вместо това, има един момент, в който Ивелина Димитрова от СЕМ все пак пита къде са предаванията за деца и младежи, защо няма предавания за различни социални групи, защо няма дублаж или превод за глухите зрители. На това Зина Трифонова й отговаря, че това са общи обвинения.

За разлика от директори преди него, Каменаров не може да каже, че „държавата не помага“. Държавата е наляла солидна сума в телевизията и въпреки всичко, програмата й в периода на Каменаров ще бъде запомнена с европредседателските речи, липсата на детски предавания, със свалянето на предаването на Валя Ахчиева, с назначаването на Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ1, с глобата за БНТ заради средния пръст на програмния директор, след като се самоназначи за водещ на „Още от деня“, със сблъсъка на Кошлуков с „Денят започва“, чиито водещи и продуценти бяха „оптимизирани“, и в момента тече някакъв словесен експеримент по съчленяване на логически изречения. Рано прекършеният от съда мандат на Каменаров се ограничава със скъпо струващите външни продукции „Спортисимо“ и „Стани богат“, които не е видно от отчета пред СЕМ да носят печалба за телевизията. Според казаното от Каменаров на Иво Атанасов от СЕМ, едно издание на „Стани богат“ струва 22 хиляди лева.

В същото време, БНТ2 е ръководена от комерсиален директор от ТВ7, в която външните продукции не отговарят на профила на този канал. Едва ли са мнозина гледащите го, но той е превърнат в нещо псевдорелигиозно с възгласи на регионалните центрове, които трудно се доближават до „документалистика“. Възстановки на исторически събития и общи планове на църкви изчерпват идеята за култура на Надя Костова, която Каменаров взе от телевизията, която беше свързана с КТБ, в която работеха Емил Кошлуков, Николай Бареков, Миляна Велева и т.н. През същата седмица, в която Каменаровите думи, че не е карал колата си в състояние, в което не може да се контролира, не бяха доказани в съда, новият собственик на „Нова тв“ братя Домусчиеви назначиха Миляна Велева за директор на новините.

Докато си тече разговорчето между СЕМ и УС на БНТ при гласуването на отчета, една от членките на съвета задава въпроса защо сериалът „Денят на бащата“ бил сложен в 22 часа, а не в 21 часа. На пръв поглед, маловажен въпрос, но винаги трябва да се задават и глуповати въпроси, защото те проявяват цялата подмяна на знание за това каква е ролята на телевизията. Според Надя Костова, не можели да програмират сериала всеки ден от 21 часа, защото в 21.00 часа е нашият праймтайм за публицистика и ние заради един сериал не можем да сменим позиционирането на публицистиката, която е там твърдо от години и там й е мястото (това го показват резултатите, хората я знаят, гледат си я, търсят си я).

Никой от СЕМ не гледа БНТ, иначе щеше да знае, че в 21 часа само във вторник има предаване „Референдум“. В другите дни БНТ не излъчва публицистика. Едва ли има начин да разберем кои предавания БНТ брои за публицистични, а думите на Каменаров за това как има опасност да сме по-светци от папата в отговор на въпроса за липсващия жестомимичен превод в събота и неделя, е златна арогантност. Според него, новините на БНТ били най-добрите в момента и тоя кусур с превода не бива да му го връзваме.

Между другото, като стана дума за папата, добре, че реши да дойде човекът насам. Че инак нямаше с какво СЕМ да си мотивира избора за и.д. генерален директор. Понеже щял да дойде папата и понеже само един човек се съгласил, назначават Емил Кошлуков. Нека все пак внесем малко история – по време на всички изпълняващи длъжността директори в историята на БНТ са сключвани сделки или договори, които обричат мандата на следващия. Единственият временен директор, който стана постоянен, беше Кирил Гоцев. Той подписа договор с „Всяка неделя“ по време на временния си мандат, въпреки че съдът все още не беше изнесъл решението си по дело между телевизията и фирма на Кеворк Кеворкян.

Странно е да назначиш онзи кадър, заради който телевизията беше глобена – СЕМ глоби телевизията заради средния пръст на Емил Кошлуков. Мантрата, че няма кой свестен да се яви на избора за генерален директор, се повтаря винаги и почти винаги я поддържа и самият регулатор. Може би е време тогава за смяна не на изискванията за директор, а на начина, по който се разглеждат отчетите; това би помогнало на членовете на СЕМ да осъществяват контрол, а не да се раздумват. Инак ще продължаваме да чуваме как са гласували с отвращение.

Ако произведем като общество дискусия за това кой може да върши обществена работа като директор на БНТ и как да следва подобна идея в работата си, а не да говори за инфотейнмънт от края на XX век във второто десетилетие на XXI век, може би ще се явят кандидати, които няма само да се оправдават как са изхарчили едни пари.

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории