И все пак, Кошлуков се върти…

И

Мине се не мине време, и Емил Кошлуков се завърти в някоя телевизия. Нещо като фината версия на проф. Вучков е той. Дързък, смел и винаги на амбразурата с шепа лозунги. При изслушването в СЕМ Кошлуков издигна лозунга, че БНТ е пред фалит.

Най-напред трябва да кажем, че, за разлика от КТБ, например, в БНТ има гарантиран бюджет. Тоест, телевизията не е фалирала. Този бюджет обаче е надвишен от генералния директор Константин Каменаров и УС на БНТ. Кой как е разчитал бюджета, защо не е спазил рамката, в която трябва да се побират решенията – всички тези въпроси трябва да проследи СЕМ и да не приема отчета на Каменаров, в който се съобщава за дефицит. Ама СЕМ прие отчета на Каменаров. Вместо да информира за проблема, СЕМ избра Емил Кошлуков, който е бил програмен директор по времето на това надвишаване на бюджета, за и.д. генерален директор.

В тази си роля Емил Кошлуков излиза и съобщава сума, с която е ощетен бюджетът на държавата. Ако била частна фирма, до него щял да стои синдик и да обявят фалит. Но БНТ не е частна фирма и Министерството на финансите има механизми да контролира неправомерното харчене. Но финансовият министър мълчи. Кое осигурява това мълчание за състоянието на БНТ? Кой казва какво да прави БНТ в кризисна ситуация? Когато Уляна Пръмова имаше сходен проблем в края на втория си мандат, макар и за много по-малка сума, тя подаде оставка и с това въпросът беше приключен. Вместо това, Кошлуков започна да прекратява договори. Уникално е да имаш 44 млн. лв. дефицит и да търсиш решения, като съкращаваш парите за „Референдум“. Кошлуков обяви, че ще се пребори с фалита, като спре договорите с продуцентите на „Стани богат“ и договора на агенцията „Алфа Рисърч“ с „Референдум“. Дано договорите сами изтичат, че инак неустойките може и да са по-печелившата ниша за продуцентите от това да привличат реклами. Въобще „фалитът“, дето не е фалит, взе да изглежда примамливо оправдание за всякакви редакционни намеси! Интересно дали е по-скъп договорът с „Алфа Рисърч“ от договора с незабележими външни продукции като тази на Стойчо Керев по БНТ2 или на Деница Гергова по БНТ1? Предстои да разберем колко е сумата.

След изслушването на кандидатите за директор, възниква един голям въпрос, на който тримата гласували за Емил Кошлуков – Бетина Жотева, София Владимирова и Розита Еленова, скоро няма и да имат отговор – всъщност какво има в програмата, която трябва да изпълни за три години директорът? Можем да се обзаложим, че първото, за което СЕМ ще си затвори пак очите, е какво става с развитието на детските програми. Бетина Жотева поиска Кошлуков да се врече, че БНТ3 ще остане, осъзнавайки колко важно е обществен оператор да има достъп до спортни събития. Друг е въпросът дали БНТ3 е програма с обществена функция? Но като си тръгне Жотева, си заминава и обещанието. Ей така стана и с Мария Стоянова. Константин Каменаров бе избран с гласа и на Мария Стоянова. Какво ли ще каже днес за финансовото състояние на телевизията тогавашният член на СЕМ Мария Стоянова, която се върна в БНТ като кореспондент в Берлин? Или за проблема с липсващите предавания за разследваща журналистика? Или за проблемите в новините? Де ще я търсим Бетина Жотева да я питаме за спорта утре, като й изтече мандатът.

Някога журналисти доста се посмяха на Емил Кошлуков, когато пламенно зовеше като депутат да се скове един закон за чистотата на българския език, а допускаше правоговорни грешки. Сега внезапно Емил Кошлуков заговори за фонд „Радио и телевизия“, който беше наскоро закрит, за финансиране от такси. Имаше изказване и за спиране на рекламите и изцяло издръжка от бюджета. Все мантри, които обслужват много повече конкурентните частни телевизии. Понякога тази акселерация в кариерата – да преминеш за толкова кратко време от програмен директор в телевизията на партия „Атака“ до БНТ – води до пагубни забрави. След избора на Кошлуков вестник „24 часа“ излезе с неподписан текст, че в телевизията сяда дисидентът Кошлуков. Много мълчалив нещо, много в себе си вглъбен е този дисидент… Ако Кошлуков беше дисидент, все някоя вечер щеше да хване микрофона и да зададе въпрос я като журналист, на какъвто се правеше, я като програмен директор в БНТ какво става с договорите в телевизията. Но той удържа до последно! Добре, че Каменаров пи златен корен, та подейства като гинкобилоба за Кошлуков да разгледа някой и друг договор. Май че дисидентите ни, тип Кошлуков, все тъй си се въртят – в бъбриво мълчаливия си сос…

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории