Иън Макюън в Перото

И

Срещата с Иън Макюън, смятан за един от най-големите живи английски писатели, се проведе на 11 октомври в литературен клуб Перото. Неговото посещение у нас беше по повод кинофестивала Синелибри, чиято тема тази година е Любов между редовете – знаменити любовни истории от литературата, пренесени на големия екран. Предишната вечер, на откриването на филмовия форум с “На плажа Чезъл” (реж. Доминик Кук), заснет по едноименния му роман, Макюън получи наградата на фестивала. Той стана и почетен доктор на СУ “Св. Климент Охридски”, където държа реч, посветена на свободата на изразяване.

Срещата с писателя беше определена за 19 часа, но още в 18:30 ч. „Перото” беше претъпкано, свободни маси и столове нямаше, а опашката за книгите на Макюън, издавани у нас от “Колибри”, стигаше вратата. Със сигурност голяма част от присъстващите познаваха името на писателя не от киносалоните.

Авторът и Жаклин Вагенщайн бяха изключително пунктуални. Те излязоха на сцената заедно с Ангел Игов, който отблизо познава стилистиката на Иън Макюън заради своя превод на също екранизирания му роман “Изкупление”. Тъкмо на Игов бе поверена ролята на модератор и той много приятно разреди нажежената от очакване зала.

Английският писател сподели, че е силно суеверен: винаги пише с черно мастило в голям зелен тефтер. В началото това са само драсканици, но с течение на писането се оформят сюжети и персонажи – и така, докато романът се разгърне в цялост. Попитан за писателския блокаж, Макюън сподели, че намира самата дума за притеснителна. Нарича блокажа “колебание” – и не спира да си повтаря, че то е най-важното нещо за творческия процес.

Макюън сподели, че винаги е имал затруднения с озаглавяването на книгите си. В началото винаги се доверявал на издателите, но – вече утвърден автор – отстоява идеите си и не позволява маркетинговите решения да повлияят на творчеството му.

От публиката попитаха как Макюън успява да се изключи от политическата реалност въпреки постоянните дискусии около Брекзит? Как остава неутрален? С присъщия си английски хумор, писателят сподели случка отпреди броени дни. Тереза Мей и нейната партия се обърнали към него с имейл. В него го приканват да допринесе за каузата на консерваторите… Отговорът на писателя е куриозен: той призовава министър-председателката да осъзнае грешката си с Брекзит и публично да се извини в ефир за участието си в политическото решение. Макюън не пропусна да предупреди, че ако това стане, ще трябва да сме му много благодарни. Вече с по-сериозен тон той определи като свободно онова общество, в което не сме длъжни да се интересуваме от политика; общество, в което да гласуваш или не, е твой личен избор.

Въпросът, който провокира вниманието на всички, беше историята около създаването на романа “Изкупление”. Авторът отговори, че целият роман се е получил заради грешка. В самото начало е бил история от бъдещето, където цялото човечество е подвластно на технологиите. На елитите обаче това им е омръзнало, смятат го за вулгарно и предпочитат да живеят в имения от XVIII век, да имат прислуга и да се придвижват с коне. Единствено бедните имат имплантиран чип в мозъка, осигуряващ им постоянен достъп до интернет. В момента, в който стига до сцената с берящата цветя богаташка и любовта й с бедния градинар, Иън Макюън разбира, че е започнал най-нелепата любовна история на света. Започва да пише за малката сестра на героинята и базира историята около нейното въображение. Годината на действието вече официално е 1935-а. Оказва се, че тъкмо грешката го води до историята, която е искал да разкаже. Години по-рано в бележките си открива сюжет за човек, който обърква една любовна история и след това я пренаписва по начина, по който би трябвало да се случи. Тогава всичко се подрежда в главата му – и “Изкупление” се превръща в романа, който познаваме.

Имаше още много въпроси и отговори, но нали сред страниците на Макюън са заключени най-ценните му съждения? Насъбралата се многобройна публика не остави автора да произнесе финалните си думи, а го обгради с очакващи автограф книги.

За автора

Велина Станоева

Категории