За мишките и писателите

З

Имаше дни, в които една зам.-министърка на социалните дейности си подаде оставката заради това, че си е купила луксозен билет до Ню Йорк, докато министърът Валери Симеонов изчака с извинението си към майките на децата, които имат увреждания. Нарече ги „кресливи жени“ и „уж болни деца“ в материал по собствената си телевизия СКАТ. Записът стана видим от скечовете на „Господари на ефира“, което се излъчваше по „Нова тв“ през 2018 г. Сега фирмата на Халваджян няма „Господари на ефира“. Журналистите са разпуснати. Вместо това, фамилия Халваджян облича Валентин Михов с пера, а Гала ръкопляска на Къци Вапцаров, маскиран като Шапката. 30 години по-късно пак сме в ранната телевизионна „Невада“… Само че тогава парите се правеха по единствената държавна телевизия.

Почти 30 години по-късно най-голямата игра на виртуални истини и облечени в пера политически мисли се оказа не в телевизионните предавания, а в политиката с т.нар. втори пенсионен стълб. Никой не поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, въпреки че веднага след местните избори той обяви, че бъдещите пенсионери ще са ощетени. Как да виниш някого, че те е ощетил в бъдеще време?

Нора Стоичкова от телевизията на БСП Българска свободна телевизия се е опитала да зададе въпрос на финансовия министър Владислав Горанов. Но министърът премина през питащите журналисти така: Говорим за каквото прецениме, че искаме да говорим, а не к‘вото вие кажете. След това Нора Стоичкова и Владислав Горанов проведоха следния диалог:

Нора Стоичкова: Ние ви задаваме въпроси, а вие отказвате да отговорите.

Владислав Горанов: Ти говори за субсидията, щото ще спрат парите.

На журналистките все още е възпитано да се говори на „Вие“, дори министрите. Особено министрите. Нора Стоичкова му отвърна, че на „ти“ може да си говори вкъщи.

В „Панорама“ се опитаха да изяснят какво става с парите на обществото, които управлява държавата. Вместо да обясни защо ще бъдат ощетени пенсионерите, финансовият министър Владислав Горанов обясни, че българинът не е готов за солидарност, защото гледа на държавата като на чуждо тяло. Преди това от ВМРО са предложили първия ден от болничните да го плащаме ние, болните. Красимир Каракачанов, купувачът на едни самолети, обясни, че са установили колко много българи мамят държавата, като ходят на почивки, свързвайки празничните дни с почивните. Този най-патриот заподозря българите в мамене чрез боледуване. Дали се замисли министър Каракачанов, че празничните дни ги определя неговото правителство. Което би могло да помисли как да предотврати тези дълги показни празнувания. Дали пък да не им откажем празниците, а да си запазим правото да боледуваме? А какво да правят хората, които боледуват? Кой ли ще им се извинява пак?

Каракачанов обяви следното: Когато съзнанието го нямаш, трябва да се култивира, да се възпитава. Култивацията на Красимир Каракачанов и Владислав Горанов се озоваха на една маса с културата на Георги Господинов. Писателят поведе разговор с министъра за процента за култура от БВП, който даже не е процент, а 0.4%. Писателят насърчи министъра да мисли не много надалеч, но поне в рамките на две поколения – това преди нас и това след нас. Видимо поколението преди нас Горанов го вижда на графиките за втория стълб. А това след нас е обявено за консуматор на агитационна литература.

Писателят изслуша внимателно тезисите на министъра по въпросите на литературата, които се сведоха до следните „прозрения”: Единствено, когато говорим за икономика на културата, е важно, като във всеки един интелектуален продукт, да го таргетираме така, че той да образова и да възпитава. Тук мярката между елитната култура и културата, която променя хората, е като между фундаменталната наука и приложната наука. И това е отговорност и на този, който създава наука, и на този, който създава култура. Има хора, които са си самодостатъчни, и има хора, които променят мисленето на другите.

Писателят беше възпитан. Добре възпитан. Навярно от онова поколение, което няма да види втория пенсионен стълб. И реши, че не е човешко да се опитва да промени мнението на министъра. Понякога трябва да приемем, че има неща, които не подлежат на промяна.

Тези сцени на възпитание и култивация се разиграха по БНТ, докато Вежди Рашидов се опитва да направи промени в Закона за радиото и телевизията, без обяснения защо БНТ е с такъв огромен дефицит. И защо сегашният директор Емил Кошлуков не носи отговорност за този дефицит?

Дали беше случайност, дали беше телевизионна съдба, но Владислав Горанов даде пример за не субсидиран от държавата автор точно Джон Стайнбек. И ще запитам писателя, както питаше Лени от „За мишките и хората“ след всяка своята забрава: Няма ли да речеш: „Ако те нямаше тебе, щях да си взема петдесетте доларчета…

Защото номинално (както обича да казва министърът на култивацията) само писателите се връщат понякога за нас.

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории