Борисов открива телевизията

Б

Премиерът Борисов откри Америка! Откри и какво значи „покритие“ в телевизията. В „Лице в лице“ по bTV обясни на Цветанка Ризова, че той ще е по-добър разследващ журналист от всеки друг, защото е бивш полицай. Борисов отиде лично да провери дали Доналд Тръмп има дупки по лицето, както го били показвали по CNN. И като се върна, седна пред Цветанка Ризова да разкаже какво е това медия, каква е силата на телевизията и да съобщи новини. Например за брата на Гешев.

Този път обаче интервюто с Борисов не е смешно.

В него, отвъд дупките на Тръмп и пудрата на Ризова, има два пласта. Единият пласт се свежда до смъмрянето от страна на премиера към журналистката какво е пропуснала да гледа. В това смъмряне имаше премиерска игра с бездомни хора, на които общината дава покрив, а някакви четири жени били протестирали срещу общината. Цветанка Ризова каза, че не е проследила тази новина. Да хванеш журналист, че не се интересува от сюжетите на бедността, е трик, който винаги работи. Попадайки в тази клопка, журналистката се самоелиминира от студиото. Най-вероятно премиерът дори не може да си представи, че някой може да предпочита да мръзне в студа, но да не бъде хигиенизиран. Но Ризова само каза, че не е проследила този сюжет… Борисов използва объркването на Ризова, за да каже, че братът на Иван Гешев е личната охрана на президента Румен Радев и е игра за медиите неподписването на указа за главния прокурор от страна на президента. И пак попита: „Вие не знаехте ли?“. Ризова не знаеше. Този път е добре да й помогнем – не е и нужно да знае, защото няма такова нещо като „лична охрана“. Брат Гешев е част от НСО.

Малко по-късно същият чудещ се на протестиращите жени мъж в студиото обясни, че били дали 15 млн. лева за ремонт на руските самолети само за да изглеждаме страшни, докато дойдат американските. Но Ризова беше вече обезоръжена и не питаше нищо.

Интервюто на Борисов в „Лице в лице“ по bTV не беше изненадващо с това, което се случи. Борисов и друг път е обяснявал как той най-добре би коментирал мач от Шампионската лига или е учил Хекимян как да си задава въпросите. Различното този път беше в обяснението, че той не ходи в БНР, защото протестира срещу радиото! И за БНТ било същото, но все пак на 7 месеца веднъж ходел при Бойко Василев. „Това е моят протест!“, каза Борисов. Толкова време вече никой не е усетил липсата му!

В интервюто на Борисов имаше втора, много съществена част. Премиерът каза, че олигарсите си създават издания, за да не бъдат закачани за нищо. И затова той утре щял да си направи сайт или телевизийка, ако искал да бъде недосегаем. Като олигарси посочи Делян Пеевски, Иво Прокопиев, Сашо Дончев…

Не друго, а свободата на олигарсите дава основание на Борисов за пореден път да твърди, че „свободата на медиите в България е толкова голяма!“ Затова той е изискал от САЩ да му пратят човек. Ако вярваме на всичко казано в „Лице в лице“, САЩ пращат човек у нас да следи за енергетиката и друг човек, който да следи за медиите, защото Борисов така е казал – да пратят! Сякаш САЩ съществуват само за това – да пратят човек до Луната, а след това – до България! Той бил извикал човека от САЩ, за да се уреди веднъж завинаги въпросът с тая свобода. Човекът щял да каже какви са параметрите и издателите щели да седнат и да сключат споразумение. Но Борисов на автоцензурата не можел да повлияе. Борисов нарича „автоцензура“ това, че даден собственик на медия забранява на журналист да прави, примерно, някакъв репортаж. Това обаче се нарича натиск! Автоцензура е друго нещо.

Всичко това се случи, докато Борисов обясняваше колко книги е чел Сотир Цацаров и как Иван Гешев, за разлика от него, бил… по-оперативен. Ето, това вече е автоцензура! Подборът на хората, с които си се обградил, го доказва.

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории