Конкурс Слави Шкаров

К

От 19 до 21 октомври т. г. в Русе се проведе I национален конкурс за млад театрален режисьор на името на Слави Шкаров. Щастлива и, вярвам, продуктивна е самата идея за провеждането му. Конкурсът ще бъде ежегоден. Селекционер ще подбира 3-4 представления на млади режисьори (тази година селекционер беше Михаил Байков) и жури ще определя кой между тях ще получи наградата „Слави Шкаров” и ще има правото да поставя пиеса по избор в театъра в Русе.

Изборът беше между „Нирвана” от Константин Илиев, режисьор Максима Боева, ДТ-Шумен, „Комичната илюзия” по Пиер Корней, режисьор Васил Дуев, ДТ-Варна и „Вихрушка” от Йерун ван дан Берх, режисьор Александра Петрова, Сатиричен театър „Алеко Константинов”-София.

Журито беше в състав: Бина Харалампиева – председател, Ина Шкарова, Косьо Станев, Никола Вандов и Светла Бенева. То гледа трите спектакъла и единодушно даде наградата на Максима Боева. При обсъждането високи оценки получаваше и спектакълът на Александра Петрова.

През последния ден се проведе и среща-разговор с присъстващите колеги и приятели на Слави Шкаров (1941-1988). Вече 30 години от смъртта на този голям български режисьор, а трябваше да видите и чуете как със сълзи в очите или с буен смях се точеха спомените за него. Слави Шкаров обичаше актьорите, а те го боготворяха. Независимо от ранната му смърт, той написа неповторими страници в историята на нашия театър. На съдбата му може да се завижда…

Вярвам, че ежегодното присъждане на наградата „Слави Шкаров” (и то на млади режисьори) ще „озвучава” периодично името му. Делото му го заслужава.

 

За автора

Никола Вандов

Никола Вандов е театрален критик, бил е редактор във в. „Култура”, член е на екипа на вестник К.

Категории