Ами ако циганите подадат оставка…

А

Телевизионното отразяване на случващото се в Габрово прилича на наръчник как да се отразяват протести преди избори, като се получи усещане на надзаконност. Най-напред е нужно да „изтече“ запис на побой между българи и роми. Без запис във фейсбук няма повод за протест, въпреки че побой има.

Употребеният израз „изтече запис“ вече създава илюзията, че някой нещо е покрил, че някъде този запис е бил спрян нарочно в информационния поток. Един продавач в денонощен магазин е пребит в Габрово, след като е направил забележка на трима цигани да не се разправят пред магазина. На записа се вижда, че магазинът е пълен с хора, които не помагат на мъжа, докато го бият. По „Нова тв“ братът на продавача пита какво значи това? Значи, че има страх от тези хора.

Записът е публикуван от собственика на магазина на третия ден. По израза му – за да отсъди трезво кой е виновен. Но протестите в Габрово, които продължават дни наред, бяха предизвикани от решението на съда. Биещите хора са задържани и освободени след 24 часа, без да им бъде повдигнато обвинение. Чуйте интонациите на всички водещи по телевизиите, които четат тази новина. Акцентът бе върху: не са оставени в ареста, освободени, на свобода са. След първия протест, след обществената реакция, както казаха по „Нова тв“, полицията арестува за втори път заподозрените и съдът ги изпрати в ареста във Велико Търново. Протестите са за повече мерки за охрана на обществени места и за справедлив процес. И двете искания сякаш са към властта – местна и съдебна. И в тази власт почти няма цигани. Но телевизиите показваха как полицията задържа виновните, за да се успокоят в Габрово.

Посланието на бившия кмет Томислав Дончев беше ясно – има усещане за надзаконовост. Да не допускаме в обществото, че някой има право да не спазва законите. После телевизиите показаха багера, който изобрази решителността на кметството. За един ден оттам взеха решение и събориха 10 порутени къщи – да не вземат случайно да се настанят в тях цигани. А репортерите обикаляха по „нашите цигани“, които от 25 години живеят в града, и питаха: имате ли адресна регистрация. Всъщност, на Томислав Дончев за втори път само за месец му се налага да говори за законност. Преди време точно той беше изправен най-напред да обяснява имотното състояние на Цветан Цветанов и Цецка Цачева. Това обаче беше, преди властите да спрат строежа на сградата „Златен век“. Представяте ли си някой кмет да бутне строежа на небостъргач, защото е свързан с „усещане за надзаконовост“? Не би и било редно, докато не се докаже в съда какво й е на тая сграда, но и с бутането на цигански къщи не се решава проблемът с отношенията в града.

В същото време, група протестиращи беше показана как напада две от къщите на цигани в града с дървени греди. Двама журналисти от регистрираната с ямболски адрес „тв 999“ пострадаха от палките на жандармеристите. На следващия ден репортерка от „тв 999“ каза, че когато виждат камера сред протестантите, жандармеристите трябва да внимават. По ямболската телевизия прозвуча мнението само на един гражданин, който обяви жандармерията за „еничерски полк“ и сподели възмущението си, че е нападана майка с дете, а българското знаме е съборено и потъпкано. „Тв 999“ е нова телевизия. Създадена е от „Детелина медия“ и зае мястото на HMTV. HMTV беше регистрирана от СЕМ с обещанието на варненската фирма, управлявана от руски гражданин, че рускоезичният канал ще излъчва с превод програмата си. Дълго време обаче каналът излъчваше само на руски език – имаше рускоезичен канал, въпреки че законът не го позволява. Сега на мястото й има телевизия, която в регистъра на СЕМ е с профил „специализиран, филмово-развлекателен“. Няма нито кой да пази журналистите при отразяване на събития, нито кой да пази зрителите от липсата на плурализъм в работата на някои от тях. СЕМ този път не излезе с декларация срещу побой над журналисти. Вместо това, СЕМ получи нареждане от шефа на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов да готви поправки в нормативната уредба, защото не била променяна от 20 години. Как след такова изказване обаче да спазваме законите? Законът за радиото и телевизията е променян съвсем наскоро. Например, само преди две години депутатите направиха законно оставането на генералните директори на поста им след изтичането на мандатите им и така промениха смисъла на избора. Вяра Анкова остана година след края на втория си мандат. Промени в закона са правени, но Рашидов затваря очи. Как тогава да говорим за законност?

Когато политиците направят грешка, се счита за мъжество да си подадат оставката. Така Томислав Дончев определи в медиите постъпката на бившата правосъдна министърка Цецка Цачева, която се оттегли, докато проверяват има ли нещо незаконно да купи имот на ниска цена. Тогава Дончев каза, че това в ГЕРБ е норма. Наистина е превърнато в норма при обществени скандали политиците им да подават оставки. Това се счита за достатъчно понасяне на отговорност. Ами ако циганите подадат оставка от длъжността „циганин“, на която сме ги назначили?

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории