За Белингкат и разследването на катастрофата на полет МН17

З

Юрген Каин Кюлбел е бивш следовател от криминалната полиция на ГДР, който след обединението на Германия става журналист. Той успява да установи кой е авторът на „Белингкат“, повлиял на международния екип, натоварен от Украйна да открие виновника за свалянето на самолета с полет MH17 на малайзийските авиолинии. Аматьорът, който „открива” уж неоспорими доказателства за руската вина, в действителност е музикант без познания по криминалистика.

Ето какво ни сподели Кюлбел:

„Нарича се Даниел Ромейн. Това не е истинското му име. Уговорихме си среща в едно кафене. Седна на масата. Беше му неловко. Има приятно лице. От време навреме очите му се извъртаха надясно. Гледаше кой минава навън под дъжда. Каза ми: „Винаги се опитвам да съм крачка пред противника”. Под противник има предвид руснаците. Гледа да е предпазлив. „Аз съм компютърен специалист и знам какви мерки трябва да се вземат”. Добавя: „Работата е рискована, наясно съм, че руснаците никак не са доволни от нашето разследване”.

През януари 2016 г. Даниел Ромейн се среща в същото кафене с журналисти. Тайно, разбира се. Хауб Модерколк и Берт Лантинг от амстердамския ежедневник „Фолкскрант” после писаха, че „откритията” на Ромейн са в основата на разследванията на „Белингкат“ от 2015 и 2016 година, посветени на катастрофата на малайзийския самолет. Икке Зайлстра и Микаел де Смит от Холандското обществено радио написаха за протокола: „Въпреки че, в крайна сметка, Елиът Хигинс носи отговорност за създаването на „Белингкат”, холандският му сътрудник Даниел Ромейн е автор на по-голямата част от разследването, публикувано през 2016 година.

Модерколк и Лантинг дори изнасят в заглавие информацията, че Ромейн е осигурил основния материал за разследванията, че е главният автор на публикациите и че „тайно работи за изследователския колектив „Белингкат”. Почти никой не знае. Семейство, приятели, колеги – повечето представа си нямат. Харесва му да е познат само в тесен кръг от хора. Той самият смята, че броят на посветените е най-много десет. Предната година (2015 г.) той разследва кои руски войници са участвали в обстрела на самолета.

Както пишат журналистите Модерколк и Лантинг, Ромейн „използва компютъра си като оръжие“. С часове се взира в екрана и броди по руски сайтове и социални мрежи. Прави го доброволно, успоредно с работата си като компютърен специалист. Понякога седи до късно – до два часа през нощта, и на следващата сутрин едва си държи очите отворени в офиса… После нещата стават сериозни и той не може вече с никого да разговаря за заниманията си. „Понякога имам чувството, че живея двойнствен живот.” Ромейн обяснява на журналистите, че вниманието трябва да бъде насочено към извършителите на престъплението, а не към него; и че иска да остане анонимен. „Само колегите му от „Белингкат” знаят кой всъщност е той”, пишат във „Фолкскрант”.

Около Коледа на 2015 година, по нареждане на Елиът Хигинс, основателят на „Белингкат”, Ромейн изпраща на холандската прокуратура своите и на „Белингкат” резултати от разследването. А на нея е подчинен така нареченият „Съвместен разследващ екип“, който отговаря за международното следствено дело във връзка със самолетната катастрофа при полет MH17. Прокуратурата заявява, че „сериозно ще проучи информациите дали и доколко те са полезни за следственото дело”. Ромейн, който е в постоянен контакт със „Съвместния разследващ екип“, казва, че „те са доволни от усилията и работата ни”. Така, по покана на екипа, той многократно препредава информация между „Белингкат” и прокурорския екип. Главният „алхимик“ на „Белингкат” Елиът Хигинс два пъти е изслушван от екипа като свидетел.

„Обществената платформа за разследваща журналистика „Белингкат” на Елиът Хигинс, която твърди за себе си, че се занимава със „специализирани криминални разследвания”, се радва на непрестанен шумен интерес от страна на западните мейнстрийм медии – както заради разследванията на самолетната катастрофа при полет MH17, така и с разкритията по случая с отравянето на Скрипал. Но има повече от основателни съмнения за надеждността на използваните от групата методи, за заключенията й и, в крайна сметка, за нейната безпристрастност. Мейнстрийм медиите, без каквито и да било притеснения, издигат членовете на „Белингкат“ в ранг на „специалисти”. Само че през годините 2015 – 2016 сред натоварените с разследването на случая MH17 членове на „Белингкат” не изпъкват нито признати експерти, нито известни криминалисти или следователи от кариерата. Става дума за следните хора:

– холандеца Питер ван Хаус – завършил история;

Стайн Митзер (Орикс) – анализатор и блогър;

Даниел Ромейн – компютърен специалист;

британеца Шон Кейз – еколог, ботаник;

британеца Елиът Хигинс – основател и шеф на „Белингкат”, който не притежава квалификация, струваща си споменаването;

американеца Ендрю Хагард – бивш военен;

Арик Толер – литературовед и езиковед;

Натан Патин – бивш стажант по външна и отбранителна политика към Американския предприемачески институт, мозъчен тръст със седалище във Вашингтон;

– финландеца Вели-Пека Кивимеки – офицер и преподавател в Университета на финландските отбранителни сили в Хелзинки;

– германеца Олаф Нейчака Тими Ален – бивш деловодител към окръжно поделение на Министерството на държавната сигурност на ГДР, бивш собственик на кръчма, днес застрахователен агент;

– руснака Игор Останин (с псевдоним „Магнитски“) – журналист на свободна практика;

Андерс Клемент – автор на „Стоп фейк” (StopFake), антируска пропагандна инициатива със седалище в Киев.

Като се замисли човек – независимо че „Белингкат” се финансира от спонсори като „Отворено общество” на Джордж Сорос, например, към „членовете основатели” на групата от 2014 – 2015 година принадлежат интересни хора. Това са бившият служител на британските тайни служби Камерън Колхун, Нур Бакр от британското Външно министерство, Крис Бигър от американската Национална агенция за геопространствено разузнаване към тайните служби, Кристоф Котъл от „Ню Йорк таймс”, Лероа Алиом от „Би Би Си Уърлд Нюз“ и Арон Щайн, работещ в пълния със служители на тайните служби бpитанcки изследователски институт за отбрана „Роял юнайтид сървисиз“. Този списък вероятно е достатъчен – и сляп да си, ще видиш накъде бие „специализираната експертиза” на „Белингкат”: рев на мартенски котараци[1], гюрултия и скандали с антируска насоченост.

Юрген Каин Кюлбел

Волтер нетцверк, със съкращения, 05.04.2019

Превод от немски Ирина Илиева

[1] Заиграване с името на платформата „Белингкат“ (bellingcat)- „cat” на аглийски е „котка”. Иначе изразът „bell the cat“ означава „предприемам рискова, опасна и изключително трудна за изпълнение задача“.

За автора

Из чуждата преса

Категории