Идеален ден за лов на главен прокурор

И

Напускането на телевизионно студио взе да става заразно. Волен Сидеров се обиди на Цветанка Ризова, че не спазила уговорката и го смесила с друг някой си гост. Водещата на „Лице в лице“ пък казва, че депутатът закъснял. Пламен Димитров от КНСБ предизвика уплаха у водещата Жени Марчева, пак по bTV, като реши да си тръгне, след като тя реши да изслуша вица на другия си гост – бизнесмена Красимир Дачев. Всъщност, Пламен Димитров беше прав, че не са се събрали да си говорят вицове. И не беше никак вежливо водещата да не зачете протеста му да се сравнява работата му с виц, като каза: „Разкажете го на мен, г-н Дачев“. Друг е въпросът, че бизнесменът Дачев каза нещо много важно, което Пламен Димитров пренебрегна: общините не са дигитализирани, няма електронно правителство и събираемостта на данъците е проблем.

Това ухажване на „бизнеса“ е додеяло отдавна, макар че в същата седмица премиер, прокурор и отбрани бизнесмени седяха на една маса и си говориха за мачове. Журналистите често използват събирателно бизнесът, когато ни казват какво мислят трима мъже и половина със сиви дрехи. Синдикатите решиха да играят с искането да се вземе от богатите, за да се даде на бедните. Проблемът е, че взимането можем да си го представим, но това с „даването“ все се отлага. „Богатите“ у нас неизменно се свързват с проблем, за който синдикалистът избягваше да говори – корупцията по високите етажи на властта и неизвършената досега реформа. Защото футбол у нас може и да няма, дето да става за гледане, но корупцията там се вижда отдалеч.

От средата на юли по телевизиите започна и сезонът за лов на главен прокурор. Иван Гешев се възползва от това обстоятелство да обясни, че няма шанс да се кандидатира за главен прокурор. Макар че… само Господ знаел. Да изчакаме да видим дали Господ говори български. По БНТ настоящият правосъден министър Данаил Кирилов (заменил внезапно Цецка Цачева) обяви, че няма да се възползва от правото си да номинира кандидат за поста. В „Още от деня“ Поли Златарева как ли не се опитваше да проведе човешки разговор с правосъдния служител. Опитваше се да използва поговорки за хилавото бебе, ирония малко, фразеологизми, но министърът си баеше на службашки език. Данаил Кирилов има много интересен подход към казаното от Европа: дълго обясняваше как европейските директиви ни задължават да създадем поредния антикорупционен орган. Водещата на „Още от деня“ му каза, че от досегашните голяма файда няма, но той обяви, че с тоя нов антикорупционен орган и електронното правосъдие ще се пребори… и ще върне върховенството на закона.

Явиха се по Канал 3 и по bTV бивши и настоящи служители в министерства и следствени служби да обяснят, че Сотир Цацаров си е изпълнил концепцията като главен прокурор. Бил си свършил сравнително добре работата. Само Поли Златарева по БНТ пита защо Брюксел има негативно мнение за реформата у нас. Министър Кирилов се впи в думите (понеже реформа няма, в която да се впие) и обясни на водещата, че той не намира за негативно мнението на Брюксел. Според него, най-много ни пречело това, че у някои наши партньори има проблеми с правосъдната система – Полша, Унгария, Румъния, даже Чехия. Искаше да каже, че у нас всичко е положително, ама Брюксел се страхува, че вече има едни партньори с проблеми, да не се нареди следващият. А Поли Златарева пак не ще да му повярва ни на думите, ни на тълкуванията. И пита да не би да не е бил убедителен министърът в Брюксел, че у нас нещата с антикорупцията се развиват добре.

Интервюто с правосъдния министър в „Още от деня“ обаче беше пример за самозабравата в използването на медиите като изтривалка за отговорността на изпълнителната власт. Кой трябва да е гарантът, че тази процедура ще е прозрачна?, попита водещата. Гарантът е обществото, гарантът сте вий, медиите, каза правосъдният министър и обясни, че всеки, който може да релевира възражения за процедурата по избора на главен прокурор, може да го оспори. Остана си високомерна през цялото време Поли Златарева, не я поблазни да бъде релеватор на възражения…

Министри, бизнесмени, че и синдикалисти много често искат и медиите да бъдат въведени в пещерата, в която влизат рибките-бананки. Дали и при тая вълна ще се намерят водещи, които да останат високомерни (по Селинджър, не по някои напуснали гости напоследък)?

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории