Джебчийство

Д

Волен Сидеров закъсня и камерата проследи как се покатери върху бар-стола в студиото на „Референдум“. Отзад изрусени бъдещи български майки носеха лика на лидера на гърдите си. Разговорът за местните избори започна стройно безсмислено – кандидатът Веселин Марешки обясни на водещата Добрина Чешмеджиева, че е матрос. Имало генерали, имало други чинове, той бил истински матрос. После Волен Сидеров се намеси, без да му е дадена думата, с реплики към доскорошните си партньори от ВМРО и от НФСБ. След като Сидеров изхарчи времето, което „държавата“ му плаща за предизборна агитация, редакторите на предаването изключиха микрофона му. Сякаш беше седнал на ротативки и просто трябваше да изчакаме да загуби играта. Появи се въпрос защо не беше прекъснато предаването по-рано. А не беше прекъснато, защото изборният кодекс гарантира на кандидат-кметовете тяхното унизяващо други хора време в медиите. И защото позволява в студиото да се появяват хора, които съсипват диалога, чрез който на теория бихме могли да направим информиран избор.

Не стана ясно защо бяха повикани двама жандармеристи в студиото. Но така или иначе, всички средства развилнелият се Сидеров да бъде успокоен, бяха приложени.

Само няколко дни след това Огнян Герджиков обясни, че „Няма такава държава“ на Слави Трифонов може да не бъде регистрирана като партия, защото законът забранява уронващи държавността имена на партии. Но какво казва тогава законът за поведението на депутати, които уронват авторитета на институцията? Добрина Чешмеджиева имаше знание, което не се учи в университета. Водещата отиде до госта си и спокойно му предложи да му помогне да излезе от студиото. Сидеров обаче само премигна и не мръдна от мястото си. Тогава водещата обяви, че докато тя води, в студиото ще се спазват общоприети норми. Само за няколко минути динамиката в групата на седящите политици се обърна. Вместо да подкрепят водещата, хората, които представляват народа, се отказаха от реакция. Представителят на ВМРО си тръгна, понеже му изяждали времето (в което той се държеше точно като Сидеров, преговаряйки на глас кой какво е спечелил от парламентарното им партньорство), Марешки гледаше водещата, сякаш тя е длъжна да се справи с неравновесието в природата. Смелото сърце на Матроса се беше скатало под стъклената маса. Дамите в студиото чакаха да бъдат обслужени. Всъщност, не съм сигурна, че целият този креслив мъжки хор не беше в служба на представителката на ГЕРБ, г-жа Дариткова, която трудно артикулира каквато и да е теза. Стъклената маса в този телевизионен магазин щеше да се счупи от тежестта на репликата й към Деница Златева. Представителката на БСП я запита дали кметът на Септември е лицето на ГЕРБ, а Дариткова отговори: „А на вас Мая Манолова ли ви е лицето?” Безсмислието, което не е изкрещяно, не е по-малък проблем.

Волен Сидеров направи нещо много просто благодарение на партньорите си на масата. Разигра типична джебчийска постановка – двама се карат, третият тараши публиката.

Предаването беше прекъснато.

След това генералният директор Емил Кошлуков обяви, че забранява влизането на Волен Сидеров в телевизията, докато не се извини писмено. Всяка забрана е проблем. Ако БСП бяха забранили Кошлуков в началото на 90-та година, сега нямаше да е бивш програмен директор на телевизия „Алфа“ и настоящ генерален директор на БНТ.

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории