Ново българско кино в Монреал

Н

От 29 ноември до 6 декември в Синематеката на Квебек в Монреал ще се проведе панорама на новото българско кино. Тамошното филмотечно кино отдавна е притегателен център за кинематографисти и зрители от Северна Америка и света.

Програмата включва 26 заглавия от всички жанрове и видове, създадени през последните двадесет години и донесли престижни награди и номинации от множество фестивали по света. Сред тях са „3/4” на Илиян Метев, „Àга” на Милко Лазаров, „Аз отивам в Италия” на Ивайло Марков, „Георги и пеперудите” на Андрей Паунов, „Докосване” на Велислав Казаков, „Жажда” на Светла Цоцоркова, „Източни пиеси” на Камен Калев, „Каръци” на Ивайло Христов, „Кораба Слънчоглед-1” на Васил Горанов, „Лов на дребни хищници” на Цветодар Марков, „Маймуна” на Димитър Коцев-Шошо, „Нов живот” на Стефан Иванов, „Подслон” на Драгомир Шолев, „Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Срам” на Петър Крумов, „Vivaldi Vvinter” на Теодор Ушев и др.

Това е втората по рода си ретроспектива на нашето кино в Канада след 2001 г. и идеята е тя да сложи началото на ежегодни срещи с българските филми и копродукции. Събитието се организира от Cinémathèque québécoise, Little Big Films (България), Yantra Films (Canada) и Dynho Images (Canada).

Филмът на откриването е омнибусът по разкази на Георги Господинов „8 минути и 19 секунди, където с „Кристин, която маха от влака” в игралното кино дебютира живеещият в Канада аниматор Теодор Ушев.

К

За автора

Категории