Кога ще си тръгне Емил Кошлуков?

К

В „Още от деня“ по БНТ на 23.11.2018 г. гостуват Вежди Рашидов, Борислав Цеков, Николай Бареков. Кое обосновава този избор, е отделен въпрос. В случая по-важно е да видим как едно предаване се превръща в терен за словесен тормоз: Вежди Рашидов сплашва Иван Кръстев, Николай Бареков говори за прокурорска проверка срещу Иво Прокопиев, чете доноса на Ангел Джамбазки срещу Волен Сидеров в електронната поща на евродепутати… Това предаване е трудно да бъде разказано. Диалогът между Емил Кошлуков и Вежди Рашидов не е журналистика, а нещо като агенция за инсинуации:

В.Р.България е много малка.

Е.К. – Да. (…)

В.Р. Аз имах щастието и нещастието да наблюдавам процеси от тези години.

Е.К. – Е, толкова години, да. (…)

В.Р.Кой [питал Нинова] от ГЕРБ вий лично обвинявате в политиката, свързана с олигархията?

Е.К. – Така, така… (…)

В. Р. Той [Илия Павлов] за мен беше прекрасен приятел, аз приятелите си ги уважавам, човек не бива да се отказва от приятелите си.

Е.К. – Което ви прави чест, човек не бива да се отказва от приятелите си.

В.Р. – Чудя ви са на акъла как си затрихте мечтите от покрива на университета заради пустата демокрация.

Е.К. – Г-н Рашидов, вашите мечти са затрити.

В.Р. Наистина се мъчихме. (…)

Е.К. – Вчера премиерът беше в „Шоуто на Слави“, цялата държава го гледа.

В.Р. А, бе, гледах го заради премиера, аз не съм любител на тая форма на шоуто. Явно си падам по Амадеус Моцарт. Нещо ми е такова едно. Единственото, което ми липсваше от цялото това шоу, защото това е едно шоу, е песента „Няма такава държава“.

Е.К. – Мисля, че бяхте достатъчно ясен.

Такива „въпроси“ зададе Емил Кошлуков на Вежди Рашидов. Той се самоназначи за водещ, за да сменя граматиката на обществената телевизия. Това предаване обаче е проблематично не само заради липсващата възможност на другата страна да изкаже позицията си, проблематично е, защото водещият трябва да задава въпроси, а не го прави. Вместо това, разговорът продължи така:

В.Р.Къщата с часовника е проста работа.

Е.К. – Не с часовника, а Червената къща.

За малко музеят на Андрей Николов да стане ресторант.

За какво е този разговор ли? Той се оказа възможност бившият министър на културата и сегашен председател на комисията по медиите да обвини Иван Кръстев, който бил заплашил Вежди Рашидов по телефона заради наема за Червената къща. Рашидов рече, че ще каже повече, кат‘ му дойде времето. На парче, днеска ви пуснах малко. И обясни пред незадаващия въпроси Емил Кошлуков, че собствеността на Червената къща е била причината стотици хора да му искат оставката. Емил Кошлуков премълча, че оставката на Рашидов беше искана заради политиката му като министър, а и заради заплахите към журналиста от БНТ Георги Ангелов, тогава водещ на предаването „Денят започва с култура“. През 2016 г. министърът поиска журналистът да не забравя, че е на държавна заплата…

В края на 2018 г., в „Още от деня“, шефът на парламентарната комисия обсъди в ефир способността на сегашните водещи Михаил Заимов и Димитър Стоянович да говорят за национална култура. Намери ги за опитни. Провлачи въпросително Шааани?, когато Емил Кошлуков му подхвърли името на една от водещите на „Култура.бг“, която зрителите познават като Александра Гюзелева. Тя се видя на Рашидов като компетентна поради мъжа си: Шани сигурно разбира от приложната графика, мъжът й е график. Анна Ангелова, нали е журналистка, остана без коментар.

Така завърши този разговор, в който Кошлуков бе поканен на рождения ден на Вежди Рашидов. Но това бе нищо в сравнение с интервюто на водещия с Николай Бареков. Там обществената медия беше принизена до равнище, което не подозирах, че е възможно.

Затова въпросът ми към генералния директор Константин Каменаров е: кога Емил Кошлуков си тръгва?

Телевизията се тресе от скандали и редакционни проблеми. Емил Кошлуков и други хора от ТВ7 бяха внедрени от директора на БНТ на ръководни постове, за да повишат гледаемостта на обществената медия. Данни на пийпълметрична агенция с класация на най-гледаните предавания показва, че няма никаква промяна.

БНТ продължава да изскача в класацията само когато излъчва големи футболни турнири. В списъците с гледаеми предавания няма и следа от „Още от деня“, няма Стани богат“, няма ги всички тези игри, които се харесват само в директорските кабинети на БНТ. Защо тогава Емил Кошлуков е програмен директор? Защо продължава да превръща „Още от деня“ в платформа за партийни внушения? Време е тези въпроси да получат отговори.

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории