Нобеловият сериал: нови две серии

Н

1.

В понеделник, 3 декември, Жан-Клод Арно, известна личност от шведския културен живот, бе осъден за два случая на изнасилване на 2 години и 6 месеца затвор.

През септември т.г. бе осъден на 2 години затвор за изнасилване на жена, случило се преди 7 години в Стокхолм. Арно, който отрича обвиненията, искаше присъдата да бъде отменена. Присъдата бе обжалвана и от прокурора, и от ищцата. Според тях, Арно би трябвало да бъде осъден за още един случай на изнасилване на същата жена.

Вторият случай е от декември 2011. Арно е обвинен, че е изнасилил жената, докато тя спи.

Апелативният съд променя първоначалната присъда и осъжда Арно, освен за първия, и за втория случай. Присъдата е 2 години и половина затвор. Арно трябва също да изплати обезщетение на жената в размер на 250 хиляди шведски крони.

Адвокатът на Арно Бйорн Хуртиг казва пред Шведската обществена телевизия, че присъдата ще бъде обжалвана във Върховния съд. Според експерти, интервюирани от шведския вестник „Дагенс Нюхетер”, шансовете това да стане не са много големи.

Жан-Клод Арно е известен и с тесните си връзки с Шведската академия. Начинът, по който Академията се опита да се справи с обвиненията, свързани с Арно, се оказа от основно значение за кризата, която все още продължава в културната институция. Няколко члена напуснаха местата си, а връчването на Нобелова награда за литература се отложи за 2019 г.

Андерш Улсон, в момента изпълняващ ролята на постоянен секретар на Шведската академия, пише в изявление до шведската новинарска агенция ТТ:

“Шведската академия, разбира се, се разграничава от всички форми на сексуално насилие, въпреки че престъпленията, които са в основата на решението на апелативния съд, не са свързани с нашата дейност“.

Андерш Улсон допълва също, че от Академията имат пълно доверие на шведската съдебна система.

Първите обвинения срещу Арно дойдоха през ноември 2017 г. във връзка с #metoo. В статия, публикувана от в. „Дагенс Нюхетер”, 18 жени разказаха как са били подложени на сексуален тормоз от Арно. След като обвиненията бяха разкрити, Сара Даниус, по това време постоянен секретар на Шведската академия, нае адвокатска кантора, която да разследва връзките на всички членове на Академията с Арно. По същото време започна и полицейско разследване срещу него.

Разследването на адвокатската кантора приключи през април 2018 г. От кантората препоръчваха на Шведската академия да подаде сигнал в полицията за дейността на културния център, ръководен от Арно и подкрепян от Академията. Подозренията са за финансови престъпления, а също и за нарушени права за поверителност на Академията.

Шведската академия реши да не подава сигнал в полицията, което доведе до задълбочаване на кризата в културната институция. Няколко членове напуснаха фотьойлите си. По-късно Шведската академия предаде разследването на икономическа полиция, която започна досъдебно производство за финансови престъпления.

През май дойде съобщението, че Нобелова награда за литература няма да бъде връчена през 2018г. През юни бяха повдигнати обвинения срещу Арно за два случая на изнасилване, и двата през 2011 г.

2.

Шведската академия е решила да включи петима външни експерти към Нобеловия комитет, който взема решение по отношение на лауреатите на Нобеловата награда по литература.

Комитетът ще се състои от петима членове на Шведската академия и петима външни експерти: двама литературни критици, двама писатели и един преводач. В тази си форма комитетът ще работи две години.

Нобеловата фондация, институцията, която отговаря за Нобеловите награди, е настоявала Шведската академия да включи външни експерти в Нобеловия комитет. Първоначално Академията отхвърля това изискване, но сега е настъпила промяна.

Ларш Хейкенстен, изпълнителен директор на Нобеловата фондация, пише в прессъобщение:

“Новият комитет за номиниране на лауреати на Нобелова награда, представен от Шведската академия, е още една стъпка в правилната посока. Създават се условия за подновяване на работата, свързана с Нобеловата награда за литература. Изборът на много независими членове означава разграничаване от събитията от миналата година“.

Хорас Енгдал, член на Шведската академия и неин постоянен секретар в периода 1999 – 2009 г., а също и член на Нобеловия комитет, твърди, че е сигурен, че Академията ще връчи Нобелова награда за литература през следващата година. От Нобеловата фондация обаче още не потвърждават дали догодина ще бъде присъдена Нобелова награда за литература.

„В началото на следващата година трябва да се вземе решение дали ще бъде раздадена Нобелова награда за литература за 2018 и 2019 г. Нобеловата фондация по-рано съобщи, че предпоставката за “да“ от Нобеловата фондация е Шведската академия да възстанови доверието като институция, присъждаща Нобелова награда“, пише изпълнителният директор на Нобеловата фондация Ларш Хейкенстен в изявление.

4 декември 2018, Стокхолм

За автора

Елица Иванова

Елица Иванова: живее от години в Стокхолм. Работи в Стокхолмския университет, където преподава журналистика, медии и комуникации.
Кореспондент на К в Швеция.

Категории