Тръмп пред всички нас

Т
[…] Нелегалната имиграция финансира криминални мрежи, безпощадни гангстерски банди и каналите, по които преминава смъртоносната дрога. Нелегалната имиграция експлоатира уязвимите населения, засяга упорито работещите граждани и вече е създала порочен кръг от престъпления, насилие и бедност. Ние можем да разчупим този порочен кръг и да положим истинските основи на просперитета само като подкрепяме националните граници и разбиваме престъпните банди.

Ние признаваме правото на всеки народ, който има представител в тази зала, да настрои собствената си имиграционна политика в съответствие с националните си интереси. По същия начин настояваме и другите страни да зачитат нашето собствено право да вършим същото – което, всъщност, и правим. Това е една от причините, заради която Съединените американски щати няма да се присъединят към новия Глобален договор за миграцията. Миграцията не трябва да се управлява от международен орган, който няма да се отчита пред нашите граждани.

В крайна сметка, единственото дългосрочно решение на миграционната криза е да се помогне на хората да изградят по-надеждно бъдеще в родните си страни. Да направим техните страни отново велики.

Към момента сме свидетели на човешки трагедии, например във Венецуела. Повече от 2 милиона души избягаха заради страданията, причинени от социалистическия режим на Мадуро и кубинските му спонсори. До скоро Венецуела беше една от най-богатите страни на земята. Днес социализмът е довел богатата на петрол нация до банкрут, а народа й е принудил да тъне в жалка мизерия.

На практика навсякъде, където са изпробвани социалистически или комунистически режими, резултатът е един и същ – страдание, корупция, разлагане. Социалистическата жажда за власт води до експанзия, нашествия и потисничество. Всички народи по света трябва да се противопоставят на социализма и на бедността, която тя причинява на всички.

В тази връзка ние се обръщаме с молба към всички нации, събрани тук, да се присъединят към нашия призив за възстановяване на демокрацията във Венецуела.

Днес ние обявяваме, че ще наложим допълнителни санкции на репресивния режим, които ще бъдат насочени срещу близките съветници и вътрешния кръг от сподвижници на Мадуро.

Ние сме благодарни за всичко, което прави Организацията на обединените нации по света, за да помогне на хората да изградят по-добър живот за себе си и семействата си.

Съединените щати са най-големият дарител на чуждестранна помощ по света. Но малко държави ни дават изобщо нещо. Ето защо ние ще погледнем сериозно на чуждестранната помощ, която оказват САЩ. Тя ще се поеме от държавния секретар Майк Помпео. Ще проучим какво работи и какво не, както и дали страните, които получават доларите ни и нашата защита, приемат присърце интересите ни.

Продължавайки напред, ние ще предоставим чуждестранна помощ само на онези, които ни уважават и, да си кажем честно, са наши приятели. И очакваме и другите държави да платят своя справедлив дял по разходите за защитата им.

Съединените щати се ангажират да направят Организацията на обединените нации по-ефективна и отговорна. Много пъти съм казвал, че ООН има неограничен потенциал. Като част от усилията ни за реформи, аз казах на нашите преговарящи, че Съединените щати няма да поемат повече от 25% от бюджета на ООН за мироопазване. Така ще насърчим и други страни да се активизират и да се включат, като също поемат част от това много тежко бреме.

И ние се стремим да направим промяна, така че по-голямата част от нашите финансови средства да не бъдат точно изчислени вноски, а доброволно направени дарения, така че да можем да насочим американските ресурси към най-успешните програми.

Само когато всеки от нас изпълни своята част и допринесе със своя дял, ние ще можем да осъзнаем най-високите стремежи на ООН. Ние трябва да се стремим към мир без чувство на страх, към надежда без отчаяние и към сигурност без оправдание.

Оглеждайки се в тази зала, където е създадена толкова много история, ние си мислим за многото преди нас, които са идвали тук, за да посрещнат предизвикателствата на времето и на народите си. И мислите ни се въртят около един и същи въпрос, който е пронизвал всичките им изказвания и резолюции, всяка дума и надежда. И въпросът е: Какъв свят ще оставим на децата си и какви нации ще наследят те.

Мечтите, които днес изпълват тази зала, са толкова многообразни, колкото и хората, които стояха на този подиум, и са толкова различни, колкото и страните, представени в тази организация. Това наистина е нещо сериозно. Това в действителност е страхотна, велика история.

Имам предвид Индия, едно свободно общество от над един милиард души, което успешно вдига на крака безброй милиони, изпаднали в крайна бедност, и ги поставя в редиците на средната класа.

Имам предвид и Саудитска Арабия, където крал Салман и коронованият принц провеждат нови и смели реформи.

Имам предвид и Израел, който гордо празнува 70-годишнината си като процъфтяваща демокрация в Светите земи.

Имам предвид и Полша, един велик народ, който защитава своята независимост, сигурност и суверенитет.

Много страни се стремят да сбъднат своите уникални блянове, изграждайки бъдещето, в което се надяват, и преследвайки прекрасните си мечти за щастлива съдба, наследство и дом. Целият свят е по-богат, човечеството е по-добро заради това красиво съзвездие от народи, всеки от които е много специален, много уникален и ярко сияещ в своята част от света.

Във всеки от тях виждаме изключителното обещание да бъде народ, обединен от споделено минало и работещ за общо бъдеще.

Що се отнася до американците, ние знаем какво бъдеще искаме за себе си. Ние знаем каква нация трябва да бъде винаги Америка.

В Америка ние вярваме във величието на свободата и в достойнството на личността. Вярваме в самоуправлението и във върховенството на закона. Ние ценим културата, която поддържа свободата ни – култура, изградена върху силни семейства, дълбока вяра и безстрашна независимост. Ние честваме нашите герои, ценим традициите си, а преди всичко обичаме страната си.

В сърцето на всеки човек, намиращ се в тази велика зала днес, и на всички, които ни слушат по целия свят, туптят сърца на патриоти, които изпитват една и съща силна любов към народа си и една и съща дълбока вярност към родината си.

Страстта, която гори в сърцата на патриотите и в душите на народите, е вдъхновила реформи и революции, жертви и себеотрицание, научни открития и великолепни произведения на изкуството.

Нашата задача не е да я гасим, а да я прегърнем. Да се изградим с нейна помощ. Да се възползваме от древната й мъдрост. И от нея да черпим воля, с която да направим нациите си по-велики, регионите си по-безопасни и светът по-добър.

За да разгърнем този невероятен потенциал в нашия народ, ние трябва да защитаваме базовите условия, благодарение на които това би било възможно. Суверенните и независими нации са единственият носител, където някога свободата е оцелявала, демокрацията е устоявала, а мирът е процъфтявал. И така, преди всичко, ние трябва да защитаваме нашия суверенитет и скъпоценната ни независимост.

Когато го правим, ние ще откриваме нови възможности за сътрудничество, които ще се разгръщат пред нас. Ще открием в нас нова страст към умиротворяване. Ще открием нова цел, нова решителност и нов дух, процъфтяващи навсякъде около нас и превръщащи света в по-красиво място за живеене.

Така че, нека заедно изберем бъдеще на патриотизъм, благоденствие и гордост. Нека изберем мира и свободата пред господството и разгрома. И нека дойдем тук, на това място, да застанем в името на нашите народи и нации, силни завинаги, суверенни завинаги, справедливи завинаги. И вечно благодарни за Божията благодат, доброта и слава.

Благодаря ви. Бог да ви благослови. И Бог да благослови нациите по света.

Благодаря ви много. Благодаря.

Доналд Тръмп

Из речта на американския президент пред Общото събрание на ООН, 25 септември 2018 г.

 

За автора

Категории