Разследваща журналистика на склад

Р

Скоро ще четем заглавие „Разследващ журналист нападна охранители на склад“. Защо вече нямаме жал към журналистите? Няма прошка, когато грешат. Чакаме да ги хванем в нередност? Изискванията към професията все още са твърде високи, макар и понякога да ги забравяме. Слави Трифонов поиска „Господари на ефира“ да се подиграят със себе си заради „гафа“ на техния репортер Димитър Върбанов. Преди седмици разследващият журналисти Димитър Стоянов от „Биволъ“ беше задържан от ГДБОП, след като е подал сигнал за унищожаването на документи, свидетелстващи за „двойно счетоводство“ на една от фирмите, получаваща обществени поръчки. Двамата с румънския му колега Атила Бару разследват случая. МВР превръща журналистите в противници на закона; бързо забравяме каква е фирмата, къде се намира и с кои трагедии, разтръбени по медиите, е свързана дейността, за която получава пари от държавата.

Седмици след този публичен линч срещу журналистите Стоянов и Бару, внезапно журналистът Димитър Върбанов от „Господари на ефира“ на „Нова тв“ е съобщен като е пребит от двама охранители на склад на фирма, която продава стока с изтекъл срок на годност. Бойко Борисов чува за случая в Ню Йорк, където си целуват ръцете с Тръмп, и иска законът да се стовари с пълна сила върху охранителите. Но нали камери прошнуроват целия ни живот, МВР узнава, че Върбанов не е бит, а се оказва, че е поизлъгал. Сега Върбанов ще чака да разбере дали ще го обвинят в набеждаването на хората, които са пазили склада от нечестиви телевизионни сили. Междувременно журналистът каза, че никога не е твърдял, че е пребит, а е припаднал заради кръвното… Обаче преди това „Господари на ефира“ го уволниха. Тия неща с журналистическите припадъци не им били присъщи. Какво от туй, че в склада има нередност, за нея скоро няма да има кой да съобщи. Тези два казуса показаха крехкостта на професия, за която мнозина мечтаят. Каквото и да се е случило в склада във Велико Търново, чиято и истина да е най-истинската, журналистите за пореден път преговориха, че не могат да си позволят чрез симулации да изобличават „лошото“. Какво си преговориха след случая с фирмата от Севлиево и Димитър Стоянов – вече е минало.

Дали сценката на Върбанов обаче не е предизвикана от ефекта, който произведе неговият колега Стоянов преди това? Върбанов е еталон за кореспондент, който иска да изобличава, а е забелязван само когато е пребит.

През това време Лили Иванова учи Мартин Карбовски по bTV как да прави телевизия като Опра Уинфри. Изобразяващият всекидневната чернота водещ се „изповяда“ пред естрадната певица защо не прави розова телевизия. На фона на музиката й по текстове на Карбовски, пълни с „албатросов дъжд“, „канелен дъх“, „ангели“ и т.н. екстри, с монолог на Мариус Куркински от 2012 г. в зала „Армеец“, разбираме, че телевизиите са виновни за лошия вкус на младите хора и че има дефицит на акъл по телевизиите. Лили Иванова каза, че иска да гледа хора, от които да научи нещо. Карбовски обяви провала на поколението си в ефир. Така самооглеждането на журналистите в собствените им локви от припадаща съвест или от естраден брокат остави пак журналистиката на склад. Дано не й изтече срокът!

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории