Нобелови новини

Н

Катарина Фростенсон напуска Шведската академия. Това пишат от институцията в прессъобщение, публикувано в петък, 18 януари.

В началото на тази година поетесата чрез адвоката си изпрати на Академията предложение, според което е готова да напусне институцията при условие, че получи финансово обезщетение, достатъчно, за да може да се издържа чрез творчеството си.

След преговори двете страни са стигнали до споразумение, според което конфликтът между тях няма да бъде решен по съдебен път. Освен това, Фростенсон ще получава определена сума на месец от Академията. От институцията определят тази сума като един вид пенсия. От Академията са решили, че подобно решение може да се въведе за онези нейни членове, напуснали я след 65-годишна възраст, т.е. пенсионната възраст в Швеция.

Според Шведската академия, Фрoстенсон е нарушила правилата за поверителност на институцията, нещо, което поетесата отрича.

19 януари 2019, Стокхолм

За автора

Елица Иванова

Елица Иванова: живее от години в Стокхолм. Работи в Стокхолмския университет, където преподава журналистика, медии и комуникации.
Кореспондент на К в Швеция.

Категории