Красив, но изпуснат филм

К

„Те“ (Loro), 2018, Италия/Франция, 155 минути, режисьор Паоло Сорентино, продуценти: Карлота Калори, Франческа Чима, Никола Джулиано, Виола Престиери, Мюриел Сюзе, Жером Сейду; сценарий: Паоло Сорентино, Умберто Контарело; оператор Лука Бигаци, художници: Стефания Чела, Кристина Витория Мараци, Джулия Позненго; костюми Карло Поджиоли, музика Леле Маркители, в ролите: Тони Сервило, Елена София Ричи, Рикардо Скамарчо, Кашя Смутняк и др. Разпространява Национален дворец на културата

Между смърт на агънце във вилата на Берлускони в Сардиния и полагането на земята на скулптура на Исус Христос след земетресение се разиграват безпаметни пърформънси с полуголи и голи млади женски тела. Внушава ни се краят на света.

Серджо Мора (Рикардо Скамарчо) е жалък тарикат и сутеньор в Таранто. В секс с проститутка на лодка в морето съзира на задните й части татуировка на ухиления Берлускони. И проумява, че трябва да стигне до него, за да си оправи живота. С партньорката си Тамара (Еуридиче Аксен) се преместват в Рим. Междувременно тя има афера с бивш министър старец, а Серджо среща неустоимата Кира (Кашя Смутняк) – любовница на бившия премиер с емблематична пеперудка на деколтето. Серджо населява вилата в Сардиния срещу тази на Берлускони с девойки. И се докопва до него. За кратко.

Властта, старостта и играта са водещи теми в киното на Сорентино. Милиардерът медиен магнат, три пъти премиер на Италия Силвио Берлукони е на 70 – изоставен, но не съвсем; разбит, но не съвсем (после има още един мандат).

За втори път след „Изумителният“, посветен на друг спорен премиер – Джулио Андреоти (също Тони Сервило в ролята) – най-прославеният в момента италиански режисьор се занимава с реален политик. Но в „Те“ акцентът е върху пошлостта: и на самия Берлускони, появил се на екран късно, и на хората, които го заобикалят и искат да се възползват от него. Единствено красивата му и повяхваща съпруга Вероника Ларио (Елена София Ричи) се опитва да стои настрана, четейки мъдри книги, а накрая го изоставя. В магнетичното изпълнение на Тони Сервило Берлускони е маска – смее се, калкулира, жонглира с думи и жестове, тръпне, заповядва, пее… В един от най-силните епизоди се опитва да продаде несъществуващ апартамент на случайно избрана жена от указателя и е нечовешки изобретателен и находчив. Сред всички леки жени, които го боготворят, само едно 20-годишно момиче го отблъсква – дъхът му й напомнял този на дядо й.

Изобразявайки лукс, разврат и ландшафт, филмът е пленително красив – майсторът Лука Бигаци успява да извиси целия разпищолен хедонизъм, всмукал екрана. И, за разлика от „Великата красота“ или „Младост“, в „Те“ не тежи така натрапчиво сянката на Фелини. Ала новият филм е далеч по-схематичен и плитък от предишните, да не говорим за вълшебния сериал „Младият папа“.

Наистина е важен социален жест да се насочи окуляр към сложната, според авторите, личност на Берлускони и изобщо към италианските политически нагласи. Но, колкото и гротесково да е представен светът на магната-политик-простак, филмът е изпуснат. Заложеният мащаб е прецакан. Разпада се на епизоди. И е твърде патетичен. На моменти е тавтологичен. На въпрос защо точно сега е решил да направи филм за Берлускони, Сорентино отговаря: „Честно казано, не знам. Вероятно защото сега и политическата сила, и изобщо позицията на Берлускони са доста по-слаби. Тоест, най-сетне се създаде някаква дистанция в отношението към него. Сега имаме възможност да говорим за Берлускони по-обективно, избягвайки онова, което неговите ненавистници или обожатели казваха по повод на всяка сцена“. Прочее, в Италия филмът бе показан в две части, а тук гледаме версията за международно разпространение.

Точно след прожекцията на филма прочетох, че 82-годишният Берлускони се готви да се кандидатира за предстоящите избори за Европейски парламент, за да разпали дебата за „бъдещето на света“. Всъщност, той продължава сюжета на „Те“, тъй като там Серджо моли Берлускони да го направи евродепутат.

Що се отнася до Сорентино, в момента светът очаква „Новият папа“ – продължението на „Младият папа“. В него ще играят отново Джуд Лоу и другите актьори, а новото лице е Джон Малкович. Залогът е неимоверно висок. Да видим.

За автора

Геновева Димитрова

Геновева Димитрова е филмов критик, дълги години редактор и филмов наблюдател на вестник „Култура”. Сега е член на екипа и филмов наблюдател на К.

Категории