Ало, монтажната на партиите ли е?

А

Всички да си мерят думите, така каза министър-председателят Бойко Борисов след скандала, който предизвика депутатката от БСП Елена Йончева. Тя захрани със сюжет телевизията не на една партия, а на всички партийни екрани. „Алфа“, „Европа“, СКАТ и „Евроком“ звучаха сходно – БСП се готви за избори. Елена Йончева излъчи запис с думи на министъра на културата Боил Банов. Според Йончева, Банов е ощетил държавата с почти 700 хил. лв., като е поискал да бъдат променени документи, за да спести на фирмата неустойка заради забавяне на ремонта на Ларгото.

Но драмата на Банов не е чак толкова силна, че да измести телевизионните слънца. По „Алфа“ водещият на „Неделник“ обяви сензационно, че треньор на звездите от „Боливуд“ е почитател на Волен Сидеров. Сидеров премигва блажено и камерата следи сливането на клепачите му. Добре, че пише „повторение“, за малко да се заблудим, като на живо е това мигане…

По „24 България“ Ангел Джамбазки обявява в студиото включването си от Брюксел. Като стенд-ъп комедиант е. Раздвоение на телевизионното тяло. В студиото говори той с гласа си, а от Брюксел кадърът с него е озвучен от друг глас, ако и да не говореше на английски. И пак не се разбра какво искаше да каже, но го каза с многото си гласове.

На този фон Елена Йончева и „разкритията й“ са направо като истинска телевизия – и субтитри си имат, и гласове се чуват, а и заглавия им дава. Имаше си и екшън. Елена Йончева каза, че имат „защитен свидетел“ (не е ясно кой го пази), но Банов избърза и взе, че съобщи всичко за автора на записите. Сега ще се почне едно съдене за клевета, обида, опозоряване… Излязоха и други второстепенни герои от министерството на образованието, в което работи сега свидетелят. Като му дойде времето, и той ще се появи на екран, а после ще забременее и ще му изберат дубльор.

Между другото, някой знае ли какво гласи този „акт 10“, за който говори министър Банов в записа на Йончева? Всички го повтарят, сякаш всеки ден все с акт 10 се занимаваме. Диктатурата на нормативния език изяде съдържанието. Да не се окаже, че акт 10 никак не пречи на фирмите да ремонтират поредните саморазрушения на собствените им градежи по няколко пъти.

Йончева каза, че записът е автентичен, Банов каза, че е монтиран.

Ако проследим историята на записите, какво пречи записът да е и автентичен, и монтиран?

През това време по „България он еър“ Александър Кашъмов обясняваше защо Народното събрание е отличено като институция, която е на ръба да наложи цензура върху журналистите, оправдавайки се с новите изисквания за защита на личните данни. На кои журналисти обаче? Тв канали много, но не са много питащите журналисти.

На 3 февруари BIT излъчваха предаване от 3 декември, без да стои „повторение“ или „запис“. Бивша водеща на ТВ7 си говореше с астроложка за ретроградните планети, които нямало да са ретроградни през януари. Дали изплатиха заплатите на журналистите, които чакаха от новия собственик парите си? Ефирът се напълни с бивши водещи на ТВ7. След един час времето по BIT си течеше назад и вече сме нейде насред Хелоуина в предаването „Карамел“. Посъблечена матрьошка със сандали през февруари (но те са всъщност от ноември) си говореше с четирима младежи за паяци и вещици. По СКАТ също има четирима гости, защо ли повтарят все едни и същи хора? Едно гостуване на Калин Терзийски в „Търси се“ по bTV възбуди дилема у водещите на това предаване журналистки ли са или аниматорки на телевизионна единица.

Докато журналистите чезнат с всеки следващ канал, политическите партии произвеждат нискокачествена продукция, имитираща корупционна борба.

От всичко, изречено по случая Банов, най-накрая стана ясно защо Гери-Никол не е пяла на червения събор на Бузлуджа през август. Според Йончева, майка й е собственичка на една от фирмите, избрана от Министерството на културата, която е оставила следи по строежа, ремонта или както се нарича това да измислиш Ларгото в София. Култура при култура отива.

Стана ясно и че видеото на Йончева е имитация на тв шедьовър. Но политическите фигури трябва да разберат, че кабинетите им са публично място.

Но ако е истина всичко, което чухме – че експерти в Министерството на образованието и Министерството на културата изнудват, снимат, заплашват, пукат гуми на шефовете си, то тогава нека не се чудим защо децата снимат и публикуват записите си. Кой ще издърпа ушите на възрастните, които снимат клипчета, дебнат се, изнудват със записи? Кой ще спре „агресията“ в министерствата, а и в монтажната на партийните телевизии?

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории