Звездите питат телевизия ли е БНТ 2?

З

Обществената телевизия си има омбудсман. На тази длъжност седи Иван Такев. Защо й е на телевизията телефонист, който да си придава важност, не е ясно. Ако Такев беше функциониращ омбудсман, щеше да зададе някои въпроси за предаването „Новото познание“ на БНТ 2, правено от фирмата на Стойчо Керев.

Втората неяснота е защо БНТ наема частна фирма да снима един човек на един стол – предаване, което върна телевизията в древното й минало? Предаването е евтино и начинът, по който се снима, е далеч от „форматите“ на световни медии, които имитира. Най-трудното в такова предаване е да измислиш как да застане събеседникът на водещия. Трудното идва от погледа на медиумите Този тип телевизионни „учени“, рядко гледат в очите на събеседника. Най-често забиват поглед в една точка, сякаш четат посланията си от невидимо за вас, невежите зрители, аутокю, пратено им от отвъдното. В надписите, например, откриваме, че Керев е използвал даже „фарт“ в предаване, в което трудно могат да се преброят дори три движения на вариото, направени от един оператор. Предаването е евтино и като концепция. Дори в „Още от деня“, когато Емил Кошлуков кани Борислав Цеков или Николай Бареков, има повече мистика и човек си задава някои въпроси за смисъла на съществуването и произхода на човека. Между другото, и програмният директор на БНТ 1 Кошлуков не харесал това, че предаването върви по обществена медия. Рекъл го е във фейсбук профила си. Нямат стаи за заседания ли босовете в БНТ, че си общуват чрез фейсбук?

Защо бившата работеща в ТВ7 Надя Костова, сега програмен директор на БНТ 2, извика друг кадър на ТВ7 да прави псевдонаучно предаване по обществения канал? Може би защото, чрез тази външна продукция, БНТ отчита формално задължението си да има в програмата предавания, които екипи на телевизията не могат да правят.

Всъщност, Стойчо Керев си е на точното място – как да не използва ефира на обществената телевизия за конспиративни теории, след като шефът на същата тази телевизия вярва на конспиративни реклами и пие „златен корен“. Константин Каменаров е на път да стане единственият генерален директор, превърнал се в рекламно лице на билки у нас.

Зрители, захранвани с конспиративни теории, са идеалната таргет група за основните реклами, нахлули по обществената телевизия – на фирма за хазартни игри. И за основните политически послания на избирателите само след месеци…

Предаването на Керев дори не е актуално. Хората, които се представят за озарени свише, отдавна са в телевизионните канали. Изборният кодекс вкарва всеки от нас, решил да се кандидатира за президент или за депутат, в телевизионното студио. Така на Поли Златарева и Добрина Чешмеджиева ще им се налага в предизборните дни да водят разговори и с медиуми, които са направлявани от извънземен разум. Не можеш да спориш с извънземния разум, можеш само да му задаваш въпроси, а той да ти отговаря по факса. И въпреки всичко, тази телевизионна различност ни е нужна – поне някой в това общество да се усъмни, че ние сме най-умните…

Предаването на Стойчо Керев предизвика още един въпрос – защо ни е играта на имитиращи дейност съвети в БНТ? Една от големите битки през изминалите десетилетия беше за разпределянето на отговорностите и задълженията в управлението на обществените медии. Общественият съвет обаче си остава фиктивна структура, чиито членове смятат, че нямат никакви задължения. Като член на сегашния Обществен съвет на БНТ, Иван Стамболов написа мнението си на страниците на в-к „Сега“. Хубави са въпросите на съветник Стамболов, но би било по-добре да ги зададе на заседание на Обществения съвет; да попита защо от държавния бюджет се харчат пари за канал, по който се излъчва предаването на Стойчо Керев.

И тук е мястото на още един въпрос – какъв е смисълът от БНТ 2? Що за програма има това нещо? Според генералния директор на БНТ, това е културният профил на програмата. Но че в програмата се излъчват нискобюджетни записи на оперни спектакли, все още не я прави „културна“. Дори една от българските уеб телевизии, която стриймва само онлайн, има по-високо телевизионно качество от високобюджетна програма като БНТ 2.

Но на кого да зададем всички тези въпроси? Предлагам и тоя път да оставим СЕМ да си почива. Особено онзи негов член, която е бивша водеща на предаването „Звездите спят, ние не“ по Канал 2001.

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории