Нов член на Шведската академия

Н

Финландската поетеса Туа Форшстрьом е избрана за нов член на Шведската академия. Тя ще заеме стол номер 18 и така ще замени поетесата Катарина Фростенсон. В началото на тази година Фростенсон напусна Академията след сключено споразумение с нея.

Форшстрьом живее в столицата на Финландия Хелзинки. Пише основно поезия, занимава се и с драматургия. В интервю за шведската осведомителна агенция ТТ постоянният секретар на Академията Андерш Улсон казва по повод избора на Форшстрьом: „Езикът е най-важното в литературата, шведският език. А тя е един великолепен лирик. Не правим разлика, гражданството не е от решаващо значение.” (Форшстрьом е гражданка на Финландия, бел. ред.). Основна задача на Академията, да припомним, е тъкмо нормирането и съхранението на шведския език. Форшстрьом ще заеме официално мястото си на ежегодното тържествено заседание на Академията на 20 декември. След избора й остават още два празни стола.

По отношение на Нобеловата награда за литература, Андерш Улсон казва за вестник Дагенс Нюхетер, че от Академията поддържат постоянен контакт с Нобеловата фондация, институцията, която отговаря за Нобеловите награди. От Академията се надяват, че тази година Нобелова награда за литература ще има. Дали ще бъдат две, Андерш Улсон засега не желае да коментира.

Стокхолм, 13 февруари 2019 г.

 

За автора

Елица Иванова

Елица Иванова: живее от години в Стокхолм. Работи в Стокхолмския университет, където преподава журналистика, медии и комуникации.
Кореспондент на К в Швеция.

Категории