23-ти Международен София филм фест

2

Най-голямото филмово събитие у нас се открива на 7 март с документалния филм на Андрей Паунов „Да ходиш по вода“, посветен на Кристо и проекта му „Плаващите кейове“. Церемонията по награждаването ще е на 16 март, а фестивалът ще продължи в София, Пловдив, Бургас и Варна до 28 март. Ще бъдат представени над 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни.

В международния конкурс участват 12 първи и втори филми, които ще се състезават за Голямата награда „София – град на киното“, осигурена от Столична община. Сред тях са и два български: „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и „Прасето“ на Драго Шолев.

Ще има традиционният Балкански конкурс от 12 филма за наградата на „Домейн Бойар”, в който участва „Мълчанието на сестра ми“ на Киран Коларов. Ще има и документален конкурс, а българските участници в него са „Тайният живот на Вера“ на Тонислав Христов и „Дворците на народа“ на Борис Мисирков и Георги Богданов. Ще има и рубриката „Ново българско кино“. Ще има и късометражен български конкурс Jameson.

Сред най-очакваните заглавия на фестивала са „Рома“ на Алфонсо Куарон, „Студена война“ на Павел Павликовски, „Зелена книга“ на Питър Фарели, „Къщата, която Джак построи“ на Ларс фон Триер, „Ирина“ на Надежда Косева, „Дивата круша“ на Нури Билге Джейлан, „Джебчии“ на Хирокадзу Корееда, „Капернаум“ на Надин Лабаки, „Щастливият Лазаро“ на Аличе Рохвахер, „Момиче“ на Лукас Донт, „Лице” на Малгожата Шумовска, „Щастливеца Пер“ на Биле Аугуст, „Ако Бийл стрийт можеше да говори” на Бари Дженкинс и др.

Ще се отпразнува 50-годишнината от знаменития Уудсток. Ще има панорама на Нури Билге Джейлан, а 11 филма ще разкажат за работите на Кристо и Жан-Клод. Ще има и София мийтингс.

Очакват се над 250 гости, сред които ще бъдат Кшищоф Зануси, Биле Аугуст, Павел Павликовски, Димитър Маринов и др.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община и е част от Календара на културните събития на София за 2019 година, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа MEDIA на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Март ще бъде кино.

К

За автора

Категории