Какво знаем?

К

На 21 февруари едновременно в галерия Алма Матер на Софийския университет и галерия Swimming pool се откри изложбата в две части „Какво знаем” на живеещата в Германия турска художничка Есра Ерсен. Изложбата се състои от две видеоинсталации, заснети като исторически проучвания на измислен герой на име Е, поставени в различни точки на града – едновременно в диалог една с друга и с конкретните изложбени пространства.

В галерия Алма Матер (21февруари – 8 март) може да се види първата част на проекта „Възможна история I: Докато мислят, някои си играят с мустака, други кръстосват ръце” (2013 г.), разработена за Zentrum Moderner Orient (ZMO) в Берлин. Във видеото Е пътува до София по следите на османските пратеници и автори, писали за Балканите в края на XIX и началото на XX век. Чрез богат визуален материал – собствени рисунки, текстове и документи от ориенталските колекции на Националната библиотека, художничката предлага един непознат поглед към следосвобожденска България, но и поставя въпроси за прочита на османското минало у нас.

В Swimming pool (21 февруари – 31 март ) е представена „Възможна история II: Турски герои, китайски дрънкулки” (2015г.), създадена за 14-тото Истанбулското Биенале с куратор Каролин Христов-Бакърджиев. Тази инсталация съсредоточава разказа си върху политическия проект за турска нация, който, подобно на много други, започва като конструкт и въображаемо пространство, преди да се превърне в географско място. Филмът изследва преди всичко визуалната култура в новооснованата турска република и как някои нейни аспекти биват преекспонирани, а политически неудобните – покрити. „Възможна история II” разкрива една “война” на образи, обхващаща телевизионни сериали, комикси и учебници, музеи и публични институции.

В допълнение към изложбата в Националната библиотека ще бъдат изложени книги и документи от отдела „Ориенталски сбирки“, с които Есра Ерсен работи по време на изследването си в София.

Куратор на изложбата е Виктория Драганова.

К

За автора

Категории