Две Нобелови награди
за литература

Д

Нобеловата награда за литература се завръща след едногодишно отсъствие. Това реши управителният съвет на Нобеловата фондация, институцията, която отговаря за Нобеловите награди, на заседание във вторник, 5 март. През 2019 г. ще бъдат връчени две награди, една за 2018 г. и една за 2019 г.

Наградите ще бъдат обявени през есента и ще бъдат раздадени по новия ред, чрез новия Нобелов комитет, казва Ларш Хейкенстен, изпълнителен директор на Нобеловата фондация, за шведската обществена телевизия SVT.

Управителният съвет на Нобеловата фондация смята, че мерките, които Шведската академия е предприела и възнамерява да предприеме, създават добри възможности за Академията да възвърне доверието на институция, присъждаща награди, пише Нобеловата фондация в прессъобщение.

Нобеловата фондация сочи предимно промените, които Академията направи през изминалата година. Сред тях са промяна на устава на Академията, според който вече е възможно членовете й да могат да я напуснат. Правилата са по-ясни. Избрани са няколко нови членове.

Андерш Улсон, постоянен секретар на Академията, коментира за шведския всекидневник Дагенс Нюхетер:

Ще има две Нобелови награди, така, както се надявахме.

Какви са били изискванията на Нобеловата фондация към Академията, Улсон обаче не иска да коментира.

През изминалата година от фондацията многократно се изказваха критично по отношение на Шведската академия. Седем членове на Академията я напуснаха от началото на кризата, сред тях са бившият постоянен секретар Сара Даниус и Катарина Фростенсон, която е омъжена за Жан-Клод Арно, известна личност в шведския културен живот. През ноември 2017 г. 18 жени обвиниха Арно в сексуален тормоз. Начинът, по който Академията се опита да се справи с обвиненията, свързани с Арно, беше от основно значение за кризата, в която попадна културната институция.

В края на миналата година Шведската академия реши да включи петима външни експерти към Нобеловия комитет, който взема решения относно лауреатите на Нобеловата награда за литература. Комитетът се състои от петима членове на Шведската академия и петима външни експерти: двама литературни критици, двама писатели и един преводач. В този си формат комитетът ще работи две години.

Преди Нобеловият комитет съставяше списък от пет имена на кандидати за Нобелова награда, по който Академията заемаше позиция. Сега комитетът ще избере един лауреат, за когото Академията трябва да се произнесе. Това означава, че влиянието на Нобеловия комитет по отношение на Нобеловата награда за литература се увеличава значително.

Същевременно бе съобщено, че един от членовете на Нобеловия комитет го напуска. Това е Хорас Енгдал, член на Шведската академия и неин постоянен секретар в периода 1999 – 2009 г.

Хорас Енгдал се смята за една от най-противоречивите фигури на Шведската академия. През лятото на 2018 г. трима от нейните членове поискаха оставката му, а през есента частни лица организираха кампания със същото искане. Причината е, че Енгдал многократно е изказвал подкрепа за приятеля си Арно. Енгдал е изразявал скептицизъм по отношение на жените, обвинили Арно в сексуален тормоз.

Според прессъобщение от Шведската академия, Енгдал напуска Нобеловия комитет „по собствена инициатива“, за да не застрашава бъдещето на наградата за литература, като усложнява сътрудничеството между Шведската академия и Нобеловата фондация.

Нобеловата фондация съобщава и че членове на Академията, свързани със събитията от миналата година, няма да бъдат включени в Нобеловия комитет. Това вече важи за избора на Нобелови лауреати за 2018 г. и 2019 г., който ще бъде направен тази пролет.

Решението през 2019 г. да бъдат излъчени двама лауреати на Нобелова награда за литература се приема с радост от членовете на Академията. В имейл до културната редакция на Шведската обществена телевизия Петер Енглунд, бивш постоянен секретар на Академията, изразява голямо облекчение и ентусиазъм по отношение на решението.

Разбира се, това е радостно решение, пише Енглунд в коментар. Съобщението си до SVT Енглунд завършва, цитирайки Чърчил: „Това не е краят. Не е дори началото на края. Но е, може би, краят на началото“.

През април 2018 г. Петер Енглунд реши да напусне работата си в Шведската академия, но се върна в институцията в началото на тази година. Сара Даниус, бивш постоянен секретар на Шведската академията, я напусна окончателно през февруари тази година. В интервю за Бабел, програма за култура по Шведската обществена телевизия, Даниус коментира решението за две Нобелови награди през 2019 г.:

Голям комплимент е за Шведската академия, че се смята, че може да бъде присъдена Нобелова награда за 2019 г. Но не мисля, че наградата на 2018 г. трябва да се присъди – от уважение към жените, станали жертва (на Арно – бел. ред.)“.

Стокхолм, 10 март 2019

За автора

Елица Иванова

Елица Иванова: живее от години в Стокхолм. Работи в Стокхолмския университет, където преподава журналистика, медии и комуникации.
Кореспондент на К в Швеция.

Категории