Когато ни кажат истината,
че ни лъжат…

К

Новата програмна схема на БНТ започна с предаването „100% будни“. Водещи на предаването са Мария Андонова и Стефан Щерев. Ето как е представено: Няма нищо по-хубаво от това да успееш да усмихнеш някого, да благодариш за това, че новият ден е дошъл, да погледнеш на дребните неща в живота с широко отворени очи. „100% будни“ – сутрешната доза оптимизъм и ведро настроение. Всеки ден от понеделник до петък! Автор на проекта е Мария Андонова.

В предаването много често си говорят за измами, за лъжата, за шарлатани, за псевдотерапии. В същото време, то е отворено за всякакви терапевти, учени, експерти и хора, които казват, че знаят как да лекуват. Ролята на водещия Стефан Щерев е по-лесната. Той винаги се усъмнява в думите на говорещите. Когато точно невярващият обаче накрая закима с глава, това прави още по-правдоподобно казаното. През февруари гости на предаването са ветеринарен лекар, „човешки лекар“, както водещият нарича поканената гинеколожка, която говори за природна медицина, и генерален секретар на обществото на лекарствените гъби. Главният секретар на обществото разказва, че е научила за първи път за силата на лечението с гъби на „интернационален конгрес в столицата на Словения“. Все още е Любляна, нали така, подхвърля реплика водещият. Но за лечението с гъби няма реплики. Лекарката е най-правдоподобно звучащият експерт и тя говори с термини – бетаклюкани, говори за А и B лимфоцити и банален имунитет.

Водещият звучи, сякаш се усъмнява в „знанието“ на гостите в предаването, но по-скоро иронизира изразите им, а не същността на тяхното знание. Освен това, колкото повече Стефан Щерев се съмнява в казаното, толкова по-добре. Защото хората, които лелеят телевизионна показност, не са взискателни как точно ги показват. Важното е да ги показват. Нещо повече – колкото повече водещите говорят за измамници, за лъжци, за патологичните лъжци, толкова повече гостите им говорят за истината. Например, в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ гостува (за кой ли път по телевизиите) една от известните нумероложки в страната. Разговорът започва с отработена сценка на водещите. Ели Гигова пита екранния си партньор дали вярва в нумерологията. Той отговаря, че нумерологията е едно от нещата, в които вярва. Браво, възкликва Гигова, след което разбираме каква ще е годината, според нумероложката.

В „100% будни“ самите водещи провъзгласяват някого за експерт чрез начина, по който го представят. Поли Фистолера можеше да бъде гледана само по хасковската телевизия eTV в предаването „Без формат“, където разказваше за срещата си с Далай Лама, за това как се е свързала с всички отдели за набиране на човешки персонал и е планирала бизнеса си, който се нарича „майндфулнес“. Както разбрахме преди години от предаването, Това е практика за присъствие в настоящия момент. Умението да видиш нещото, което наистина се разкрива пред теб, и не да го съдиш, а да го погледнеш и разбереш. Това е да кажеш „Да“ на живота такъв, какъвто се разкрива пред теб.

В „100% будни“ по БНТ тя е представена като клиничен психолог, единствената със сертификат за изследване на „микроекспресиите на лицето“; и е поканена да говори за патологичната лъжа и измамата. Мария Андонова добавя още към портрета й: Поли е единственият лицензиран специалист в България за анализ и оценка на емоционалната интелигентност. Много сме говорили в това студио.

В разговора Поли Фистолера говори, сякаш всички в студиото я познават: Аз, знаете, имам много племенници, казва тя на водещите и препраща към по-стари разговори от телевизионната й история. За да онагледи какво има предвид, тя разказва историята за племенницата си, която измисля четири лъжи на ден, но си признава. И тогава лъжата става истина. Всъщност, и телевизионните „експерти“ ни предупреждават с различни знаци, че те признават, че не са експерти. С други думи, казали са ни истината. А и винаги стои съмнението, че може пък да намерим лечение в различните терапии.

Водещите донаслагват как и те като деца са лъгали и измисляли, защото да фантазираш е голямо чудо. Тогава клиничната психоложка въвежда термините: „Аз съм хипнотерапевт“, казва тя и обяснява, че децата живеят в алфа, бета и тета вълни, като в ранна възраст влизат в тета вълни и измислят реалността. Тук дори няма някакво усъмняване от страна на водещите дали не е добре това отвъд-знанието знание да се държи далеч поне от децата. Още повече, че самите не-експерти ни казват от екрана, че те служат на знание, което не е традиционно. Защо тогава продължаваме да им вярваме? Ако беше предаването на Гала по „Нова тв“ или „Шесто чувство“ по „Евроком“, този въпрос би имал значение. Но в случая въпросът е защо по БНТ продължават да ги канят?

За автора

Жана Попова

Доц. д-р Жана Попова е преподавател във ФЖМК на СУ и телевизионен наблюдател на К.

Категории