Цветанка Еленкова във Франция

Ц

През миналата година във Франция излязоха две стихосбирки на Цветанка Еленкова: през юни „Седмият жест” от издателство Tertium Editions и през декември „Изкривяване” от издателство Corps Puce. И двете са в превод на Красимир Кавалджиев. „Седмият жест” имаше премиера на Пазара на поезията през юни в Париж, а премиерата на „Изкривяване” предстои.

Ето откъси от първите отзиви за изданията:

„Това е поезия от небесни видения, която намира божественото в баналното, а смъртта е поставена в самото сърце на съществуването. Позоваването на свещеното и аналогиите между реално и нереално пронизват всичко с интелигентен и дискретен еротизъм.“ (Терсиом Едисион за „Седмият жест“)

„Страстният читател вече е осъзнал, че поезията често служи за премахване на разстоянията. Това е изкуството да се събират неща, които нямат нищо общо едно с друго. В това отношение поезията на Цветанка Еленкова е уникална. Авторката започва с точни наблюдения от външния свят, след което, към средата от стихотворението, човек оставя полето на реалността, за да отиде през малките измерения към нещо по-нелогично, понякога по-трагично. „Изкривяване“ се ражда именно от това важно пространство между реалността и вдъхновението от нея.“ (Траксион Брабан за „Изкривяване“)

К

За автора

Категории