Фестивалът Master of Art

Ф

Master of Art или единственият в Източна Европа международен фестивал на документалните филми за изкуство ще се проведе за четвърти път от 4 до 25 април в София, Пловдив и Варна. Целта му е да показва документални филми, които представят талантите и творческия процес в следните категории: Архитектура и Дизайн, Изкуство и деца, Съвременно изкуство, Кулинарно изкуство, Изобразителнo изкуствo и фотография, Литература, Музика и танц, Театър и кино. В международния конкурс участват 61 заглавия. Сред тях са: „Кевин Рош – тихият архитект”, „Мис ван дер Рое – павилион Барселона в 2 действия”, „Франк Гери – да строиш правосъдие”, „Роберто Капучи – забранена мода”, „Изкушението Павел Койчев”, „Надар – първият фотограф”, „Рафаело – властелинът на изкуствата”, „Да сънуваш Мураками”, „Чувство за непоносимост”, „Чудото на малкия принц”, „Астор Пиацола – годините на акулата”, „Ленард Бърстейн – разделеният гений”, „Американско огледало – внушения за безсмъртието”, „Да откраднеш Роден”, „Спасяването на Банкси”, „Азбуката на Грийнауей”, „В търсене на Ингмар Бергман”, „Очите на Орсън Уелс”, „Франко Дзефирели – режисьор на живота”. В чест на 30-годишнината от падането на Берлинската стена е въведена рубриката „Кино и власт”. В нея са включени 8 филма. Сред тях са „Ансамбъл „Александров” – изкуство и порядки”, „Белите стени не казват нищо”, „Последното приключение на кактусчето”, „Дворците на народа”. Шест заглавия ще се състезават за наградата за български филм. Членове на международното жури са Найо Тицин, Пол Смачни, Катарина Йешке, Джон Бридкът, Божидар Манов. Гилдия „Критика” към Съюза на българските филмови дейци ще връчи за първи път своя награда.

Първият филм на фестивала ще е „Rock’n’roll” на Борислав Колев, а официалното откриване ще е с „Густав Климт и Егон Шиле: Ерос и Психея” на Микеле Мали.

Софийските прожекции на Master of Art ще са в „Люмиер”, Културен център G8, кино „Одеон”, Дом на киното, Euro cinema, Cine Grand Park Center, Френски институт, галерия „Структура”.

Тазгодишният слоган е „Изкуството отива на кино”.

Фестивалът се организира от продуцентска компания „Спотлайт” – Найо Тицин и Фондация “Master of Art” в партньорство с НДК и с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столична община, Фондация “Америка за България”, ИА Национален филмов център.

За автора

Категории