Евродиректива за по-справедливи възнаграждения

Е

Европейските творци вече ще имат възможност да упражняват правата си и да получават справедливо възнаграждение от платформи като YouTube. Това става възможно благодарение на приетата на 26 март в Европейския парламент Директива за авторското право в цифровия единен пазар. Тя бе подкрепена с 348 гласа „за” срещу 274 „против”.

Приемането на Директивата бе подкрепено с мащабни кампании из цяла Европа от множество организации, творци, журналисти, музиканти, композитори и автори на съдържание от всички сфери на изкуството, разпространявано в интернет.

Директивата регулира дейността на големите дигитални платформи за видеосподеляне, които вече няма да могат да печелят от онлайн съдържание за сметка на неговите създатели. Тя стимулира лицензионни решения, чрез които носителите на права ще дават разрешение на платформите да съхраняват и да предоставят улеснен достъп на своите потребители до по-голям обем съдържание.

В отговор на опасенията на интернет компаниите, че разпоредбите на Директивата ще имат ограничаващ ефект по отношение свободата на словото, Жан Мишел Жар, президент на CISAC (Международна конфедерация на дружествата на автори и композитори) коментира: „Това, което отличава демокрацията от хаоса, е формулирането на правила, които гарантират равенство за всички, а в цифровата епоха това разбиране е необходимо повече от всякога“.

Според Иван Димитров, изпълнителен директор на българската организация на автори и музикални издатели за управление на авторски права „Музикаутор”, българските творци, чието съдържание се използва в интернет платформите за видеосподеляне, ще получат по-добра защита и справедливо възнаграждение.

Приемането на Директивата е добра новина и за потребителите. Лицензиите ще покриват качваното от тях защитено съдържание и по този начин те ще продължат да развиват своите канали, както досега. За стартиращите компании е предвиден по-лек режим, който ще им позволи да се разрастват бързо и законно.

„Благодарни сме на членовете на Европейския парламент, които гласуваха в подкрепа на културата и справедливостта в цифровия пазар […] Това изпраща силно послание към гражданите, че европейският политически процес не се поддава на заплаха и манипулация от страна на няколко големи компании“ – коментира Вероник Деброс, генерален мениджър на GESAC (Европейска група на дружествата на автори и композитори).

„Музикаутор”, като част от международните организации GESAC и CISAC, участва активно в кампанията за подкрепа на Директивата.

Предстои одобрение от Съвета на Европейския съюз в началото на април, а след това процедура по одобрение от държавите членки. След публикуването на Директивата в Официалния вестник на Европейския съюз, всяка държава членка на ЕС ще разполага с две години да хармонизира националното си законодателство.

Музикаутор

За автора

Категории