Актьори срещу поети в Испанската гимназия

А

Трудно е да напишеш със свои думи какво казва авторът на изучаваното в часовете по литература произведение или пък да опишеш по свой начин героите от текста, а да не говорим за това да сътвориш цяло съчинение върху творбата на известен писател или поет… Изискват се доста усилия да представиш изкуството със свои думи, но истински талант е да превърнеш думите в изкуство. Да създадеш нещо свое, да изразиш собствените си виждания, мисли и чувства, но и да въздействаш чрез тях. Повечето хора трудно съумяват да определят и да изкажат дори пред себе си своите мисли и усещания. Истинският творец не само може да изрази майсторски своите емоции, но сякаш има рентгенови очила и за усещанията на останалите. Точно такива, истински артисти, доказаха, че са творците от Испанската гимназия в София на събитието ,,Актьори срещу поети”. Актьорите изкусно пресъздадоха оригиналното творчество на поетите. Може би някой ще каже: ,,Какво изкуство създава един актьор, той просто играе нещо измислено от другиго, рецитира вече написан сценарий?’’ Да, актьорите наистина представиха творчеството на поетите.

Но не само.

Те показаха и собственото си изкуство, защото, да, рецитираха текстове, написани не от тях, но го направиха по свой начин, през своя мироглед, през своите чувства, през своя талант. И така, минали през този филтър, текстовете на поетите се превърнаха в творчество и на актьорите. Защото творецът сам по себе си е изкуство: ,,Не вярвам в изкуството, вярвам в творците’’, казва Марсел Дюшан. Поетите използваха думите си, актьорите – експресивността си, а водещите – музиката си, за да покажат на публиката как различните видове изкуства са най-красиви, когато създават заедно. Събитието ,,Актьори срещу поети“ беше състезание, но накрая дори решението на публиката, която избра за победители актьорите, доказа, че различните изкуства не само се допълват, но и не могат едно без друго. Организаторът на събитието Мария Игнатова сподели, че целта й е била да обедини гимназията. Тя го постигна: събра на една сцена изкуствата, сплоти творците, а и зрителите също създаваха изкуство.

Яна Атанасова (Rio Bravo)

Бел.ред. „Актьори срещу поети“ е състезание, което актьорът Станислав Кертиков и поетът Стефан Иванов организират в Театрална работилница „Сфумато“ (вж. Петър Крумов за инициативата в бр. 20 от 25 май м.г.). На 19 април т.г. учениците в 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ възпроизведоха „Актьори срещу поети“.

За автора

Яна Атанасова

Категории