Пловдив чете: достъп, избор, литература

П

 Разговор с Гергана Георгиева, „Жанет 45“

Какво от наследството на „Младият Пловдив чете“ съхранихте в годината, когато Пловдив е Европейска столица на културата?

През последните няколко години, благодарение на инициативата „Младият Пловдив чете“, активно се срещаме с деца и младежи и по особен начин изследваме какво ги вълнува. За момента приемаме, че задачата ни е да подкрепяме общности и да подпомагаме създаването на нови читателски общности. На практика свързваме активни и любопитни хора (те често са учители, библиотекари, родители, администрация), срещаме ги, а пък това води до разговори, после действия, понякога съвместни действия. За нас остава вярата, че децата и младежите стават будни граждани, ще проявяват любопитство, ще ходят на театър, ще преглеждат културната програма за интересни събития и ще учат през целия си живот. В тези общности и малки, и големи откриват, че четенето, писането, достъпът до книги и култура са необходимост за собственото им изграждане. Ние само поддържаме пътеката малко по-широка, някак по-приветлива, защото по нея има шанс да срещнат най-различни индивидуалности. Та когато децата и младежите наистина търсят, покрай тях да се появяват личности, които се вълнуват заради онова, което правят – пишат, четат, преподават, създават, организират. Привилегия е свободата да изберат пътя на думите, езиците, общуването, а не пътя на агресията. През четенето и разговорите за книги се учим да се чуваме и да се разбираме.

– Какви са акцентите в тазгодишната програма? До какви изводи за състоянието на четенето при младите и малките стигнахте тази пролет?

„Младият Пловдив чете“ започна в средата на февруари, а първата среща беше в детския отдел на пловдивската регионална библиотека. Обръщам внимание на това събитие, защото вярвам, че ходенето в библиотеката с класа, с група деца или деца с родители е онова, което може да се случва по-често. За първа година предложихме партньорство на няколко инициативи, които следим, но през 2019-та станаха част от програмата на Пловдив чете: Кинофестивал за образование „(не)Възможното образование“, инициатива на Библиотеката към Пловдивския университет да събира деца, лишени от родителска грижа в Университетската библиотека в поредица от срещи до края на месец юни. В момента тече организацията на първото Читателско гнездо в Нощ на литература 2019. За първа година организираме тематични работилници за младежи, свързани с писане в четири направления: писане на текстове за новини и отразяване на културни събития, копирайтинг, на художествени текстове: проза и поезия с участието на Радо Иванов, Славена Шекерлетова (журналисти), Иванка Могилска (поддържа блога https://svobodnapraktika.com/) и авторите Ина Иванова и Петър Чухов. Срещите със съвременни български творци е един от приоритетите на инициативата. Специално за срещите в Пловдив гостуваха Виктор Самуилов, Катина Недева, Зорница Христова. Лидия Сгурова и Роза Тодорова разговаряха с четвъртокласници за това как се прави книга. В пловдивски училища гостуваха Иван Ланджев, Чавдар Ценов, Димана Йорданова, Александър Байтошев, Йордан Д. Радичков, Мария Донева. Продължаваме през май и юни. Предстои среща с дигиталния артист Петко Танчев, който ще говори за дигиталното изкуство и технологиите в изкуството.

– Споделете знакова случка от срещите с децата?

Често си мисля какво мога да направя, та библиотеките в Пловдив и региона да станат по-атрактивно място и как децата да отиват там сами. Това особено ме интересува, защото съм убедена, че училищата, които запазиха своите училищни библиотеки, поддържат ги и имат специално човек, който да работи с децата, успяват да ангажират повече деца, за които четенето да е важно и дори любимо занимание в ежедневието им. От доста време следя една инициатива „Пътуващи сандъчета“, която се реализира от Фондация „Детски книги“ в цялата страна. През 2017-а заедно с ученици събрахме около 100 книги, които станаха част от различни сандъчета. През 2018 г. по проекта „Бебеландия в библиотека“ в пловдивската библиотека останаха създадените три „Пътуващи сандъчета“. Отдавна исках да разбера какво съдържат и каква им е тайната на тези сандъчета, затова поисках лично да проверя. Получих 2 сандъчета, които успешно занесох в една детска градина и едно училище в първи клас. На 23 април тази година, нарамила кутия с книги, отивам в първи клас, за да отворим музикалното сандъче и да почетем заедно. Знам, че понякога съдържат книги, но в случая вътре имаше книги и музикални инструменти, просто защото темата бе музика. Най-вълнуващата случка за мен бе да отворим заедно тази кутия, пълна с незнайно какво, да проверим всяка книга, да четем, да поиграем и да послушаме музика.

– Как се връзват „Младият Пловдив чете“ и „Пловдив чете“?

Тази година няма въобще да ги „развързваме“, защото програмата продължава чак до юни. Специален гост на Пловдив чете 2019 ще бъде нидерландският писател Хюс Кайер (вж. бр. 22/2017 на нашия вестник – бел.ред.). Сега ни предстои задачата да реализираме кампания с цел създаването на още десет „Пътуващи сандъчета – Пловдив чете“, които планираме да обикалят Пловдив и региона през 2019 и 2020 година, както подкрепа за Читателските клубове „Бисерче вълшебно“. После очакваме гостуващата изложба на Британския съвет „Нарисувани думи“ (Drawing Words), която събира на едно място някои от най-вълнуващите илюстрации на детски книги от Обединеното кралство от последните години. Тя ще остане в Народна библиотека „Иван Вазов“ до 16 юни 2019, а като част от програмата са предвидени серия творчески ателиета.

– Кои са провокациите на „Пловдив чете“ тази година?

В дъното стоят хората. Провокацията е как да привлечем хора, да намерим съмишленици и подкрепа, да съберем доброволци, които искат да дарят време и енергия да участват. Провокация е да работим в партньорство и доколкото ни е възможно – заедно. Провокация е да убедим хората да отделят от своето време и внимание за една кауза, за фестивала „Пловдив чете“, за други събития от културната програма на града, защото провокация се оказа самата 2019-а за всички ни. Пловдив е Европейска столица на културата и само сега имаме възможност да съучастваме. Личната ми провокация е да успеем да организираме мрежовата среща на книжните клубове „Бисерче вълшебно“ в рамките на Пловдив чете 2019 заедно с Фондация „Детски книги“. Ще е истинска радост и удоволствие, ако деца от цялата страна се организират, дойдат в Пловдив и участват в Пловдив чете. Това ще е добър пример и за всички, които имат достъп до изкуства, култура, но избират да не участват.

Въпросите зададе Марин Бодаков

 

За автора

Категории