Нобелови новини от Стокхолм

Н

Матс Малм поема ролята на постоянен секретар в Шведската академия. 54-годишният литературовед поема поста на 1 юни тази година. Професорът по литература от Гьотеборгския университет заема стол номер 11 в Шведската академия от декември 2018 г. На 26 април Шведската академия обяви, че той ще поеме поста на постоянен секретар на Академията. Това се случва четири месеца след избирането на Малм за член в културната институция.

“Много се радвам на доверието, което получавам, и очаквам с нетърпение да се заема с почетната работа на постоянен секретар на Шведската академия. Заедно с членовете и служителите на Академията ще продължа важната работа по промените, започнати от Академията“, пише Малм в прессъобщение.

„Да, това не е най-спокойната работа – но аз наистина вярвам в това развитие”, казва литературоведът за в. Свенска Дагбладет, имайки предвид промените, предприети от Шведската академия през изминалата година.

Освен член на Академията, Малм е още ръководител на Литератюрбанкен, проект за дигитализиране на шведска художествена литература.

Краткото членство на Малм в Шведската академия принципно не говори в полза на назначаване на поста постоянен секретар. В същото време, мнозина свидетелстват за голямата му работоспособност и стабилност. В негов плюс е още фактът, че няма нищо общо със скандалите, засегнали Академията през последните две години.

Настоящият постоянен секретар на Шведската академия Андерш Улсон смята, че това ще улесни Малм в новата му позиция.

„Може да се каже, че това, че той няма нищо общо със събитията от миналата година, ще направи работата му по-малко напрегната. Той е нов член и така може да избегне критики, които други биха могли да получат на този пост. Според мен, това е само предимство”, казва Улсон за в. Свенска Дагбладет.

На 1 юни тази година Улсон навършва 70 г. Според правилата на Шведската академия, след тази възраст той няма право да продължи да бъде постоянен секретар. От настоящите членове на Академията само трима са под 70 години, а избраните в началото на тази година нови членове все още не са встъпили в длъжност. В крайна сметка, само две имена се оказаха актуални.

Изборът беше между Матс Малм и Томас Риад. Езиковедът Риад е избран за член на Академията през 2011. Той обаче е обвиняван в конфликт на интереси във връзка с езиков проект, насочен към наскоро пристигнали в Швеция имигранти, частично финансиран от Шведската академия.

Андерш Улсон ръководи Шведската академия в кратък, но изключително бурен период в историята на институцията. Той обаче никога не е имал честта да представи Нобелов лауреат за литература, тъй като раздаването на наградата за миналата година беше отменено. Тази година на 10 октомври Матс Малм ще оповести имената на носителите на наградата за 2018 и 2019 г.

На въпрос на шведската обществена телевизия как се чувства след напускането на поста постоянен секретар на Академията, Андерш Улсон отговаря:

„Чувствам се добре. Не би трябвало да получа работата, това беше спешно решение. През цялото време чувствах, че постигаме голям напредък, но сега чувствам, че нямам повече сили. Освен това, няма и причина да остана на поста, след като навърша 70 г., което е през юни.”

Философът Оса Викфорш е избрана за нов член на Шведската академия. Това пише културната институция в прессъобщение от петък, 10 май. Викфорш наследява стол номер 7, преди заеман от бившия постоянен секретар на Академията Сара Даниус.

Оса Викфорш е родена през 1961 г. Получава докторска степен в Колумбийския университет в Ню Йорк през 1996 г., а през 2008 г. става професор по теоретична философия в Стокхолмския университет, една от първите жени професори по тази дисциплина в Швеция. От 2018 г. е член на Кралската академия на науките. Автор е на книгата “Алтернативни факти: за знанието и неговите врагове“ (2017).

„Вярвам в ролята на институциите по отношение на запазването и разпространението на знания. Академията е една от най-старите институции, които се коренят във философията на Просвещението, към която и аз принадлежа”, казва Викфорш за културната редакция на шведската обществена телевизия SVT.

Оса Викфорш се надява да напише продължение на книгата от 2017 г. “Алтернативни факти: за знанието и неговите врагове“. Идеята е да се свържат проблемите на знанието със заплахата за демокрацията.

На въпрос на шведския вестник Свенска Дагбладет какво се е случило след публикуването на книгата през 2017 г, Викфорш отговаря:

„Осъзнаването (на проблема с алтернативни факти – бел. ред.) се е увеличило значително. В същото време, може да се каже, че проблемите са по-големи от всякога. Методите на дезинформация стават все по-сложни, става все по-трудно и по-трудно да се разграничи истинското от фалшивото.”

Според Викфорш, това, което в момента заплашва демокрацията, са силните дясно екстремистки сили, които се опитват да осуетят обществения разговор. Викфорш често акцентира върху значението на знанието да противостои на дезинформацията.

По отношение на избора на Викфорш за член на Шведската академия, постоянният секретар на културната институция Андерш Улсон споделя за вестник Дагенс Нюхетер, че членовете на Академията са били единодушни за качествата на професорката по философия. Улсон определя Викфорш като “блестящ представител на хуманитарните науки“ и подчертава, че Академията има нужда от човек с по-широк възглед по отношение на знанието.

През февруари и март тази година бяха избрани трима нови членове на Шведската академия – поетесата Туа Форшстрьом и писателките Анне Сверд и Елен Матсон. Те, заедно с Оса Викфорш, официално ще встъпят в длъжност на тържественото събрание на Академията на 20 декември. След това, за първи път от 30 години насам, всичките 18 стола в Академията ще бъдат запълнени. За последно това се случи през 1989 г. Тогава аятолах Хомейни призова Салман Рушди да бъде убит заради публикуването на книгата “Сатанински строфи“. От Шведската академия решават да не реагират. Двама от членовете й я напускат в знак на протест, а още един напуска по лични причини.

„Сега Академията е в пълен състав и това, разбира се, много ни радва; то означава, че за първи път от много дълго време можем да започнем да работим по-спокойно и по-методично”, казва постоянният секретар на Шведската академия Андерш Улсон за Дагенс Нюхетер. На въпрос на вестника колко важно е било за него Академията да е в пълен състав, преди да напусне поста, Улсон отговаря:

„Това беше целта ми през изминалата година и много се радвам, че мога да предам работата на Матс Малм (следващия постоянен секретар на Академията – бел. ред.), след като сме стигнали толкова далеч. Чувствам се много удовлетворен. Освен това, за първи път от дълго време насам ще имам малко отпуска. Изглежда е поставена основата на новата Академия, за която говоря от доста време. Сега тази мечта е реализирана.”

11 май 2019, Стокхолм

За автора

Елица Иванова

Елица Иванова: живее от години в Стокхолм. Работи в Стокхолмския университет, където преподава журналистика, медии и комуникации.
Кореспондент на К в Швеция.

Категории