Пловдив чете 2019

П

До неотдавна три пловдивски издателства – „Жанет 45“, „Хермес“ и „Летера“ – се редуваха като домакини на литературния фестивал „Пловдив чете“. От 2015-а ежегоден домакин е „Жанет 45“.

В своето 17-то издaниe проведеният между 10 и 16 юни най-голям български литературен празник срещна жителите и гостите на тазгодишната Европейска столица на културата с автори, като Силвия Недкова, Васил Балев, Рене Карабаш, Мая Дългъчева, Капка Кънева, Дамян Дамянов, Петър Станимиров, Георги Тенев, Петя Кокудева, Георги Мишев, Петър Денчев и др. Бяха представени писатели, носители на Европейската литературна награда, както и фондация „Свободно поетическо общество“, нов брой на сп. „032“; състоя се дискусия, посветена на прозата на европейски декаданс… Имаше вечер с Божана Апостолова и приятели, посветена на 30-годишнината на „Жанет 45“.

„Малката главна“ улица на Пловдив стана книжарница на открито. На церемонията за официалното откриване на фестивала в Античния театър Иван Ланджев получи традиционния „Орфеев венец“ (пластика, придружена от премия в размер на 5000 лева) за високи постижения в областта на съвременната поезия, като така се нареди до носители на наградата, като Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Иван Теофилов, Иван Цанев, Калин Донков, Екатерина Йосифова… Наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга тази година получи Стефан Касъров.

Божана Апостолова коментира: „Хората, на които бих искала да благодаря, са читателите, които всеки ден са на различните мероприятия, според собствените им любопитства. Те, читателите, направиха и тази година „Пловдив чете“ да се случи.“ Не и медиите, от които се очаква много по-голяма поддръжка на четенето и литературата, посочи писателката.

За автора

Категории