CineLibri 2019

C

Петото издание на кино-литературния фестивал CineLibri ще се проведе от 5 до 20 октомври в София. В пълнометражния конкурс са 11 заглавия. Председател на журито е Кристоф Ламбер. Ще има за първи път и късометражен конкурс, чийто 10 филма ще оценяват Иван Москов, Николай Мутафчиев и Мария Арангелова.

Предстоят срещи с 55 филма, 15 гости, 23 специални събития и галавечери, 3 театрални представления, 2 големи церемонии в зала 1 на НДК. Откриващият филм на фестивала е „Офицер и шпионин” на Роман Полански (Голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI).

CineLibri 2019 се провежда под мотото „Петото измерение” и отбелязва знакови годишнини: 50 години от кацането на Луната – с импозантната творба „2001: Космическа одисея” на Стенли Кубрик; 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи – с филма „Аз, Леонардо”; 250 години от рождението на Александър фон Хумболт – с екранизацията на бестселъра „Измерването на света”, която ще бъде показана у нас за първи път.

Сред акцентите в конкурсната програма е новият филм на Беноа Жако „Казанова, последна любов”, вдъхновен от „История на моя живот” на Джакомо Казанова, която вече има българско издание. Южнокорейският „Изпепеляване” (39 награди и над 120 номинации) е адаптация по разказ от сборника „Изчезването на слона” на Харуки Мураками. Шведската комедия „Брит-Мари беше тук” одухотворява щурата героиня на Фредрик Бакман. Копродукцията на Италия, Белгия и Франция „5 е съвършеното число” е естетски и ироничен трилър по комикса на Игор Тувери. Екранизацията по романа на Роберт Зееталер „Продавачът на вестници и цигари” е нежна история за млад мъж и приятелството му със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. „Вита и Вирджиния” пресъздава загадъчната връзка между предизвикателната аристократка Вита Саквил-Уест и Вирджиния Улф.

Българското заглавие в конкурса е очарователният „Снимка с Юки” на Лъчезар Аврамов по мотиви от разказ в сборника „На изток от запада” от Мирослав Пенков.

Съзвездие от артисти, музиканти и политически визионери са събрани в екстравагантния документален филм „Защо творим: дилемата на стоножката”. Режисьорът Херман Васке е провел разговори с над 50 носители на Нобелова награда, „Оскар” и други международни отличия, за да разбере кое ги мотивира да превръщат идеите си в творчество. Сред тях са Дейвид Боуи, Марина Абрамович, Бьорк, Анджелина Джоли, Дейвид Линч, Куентин Тарантино, Вивиан Уестуд, Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Далай Лама, Стивън Хокинг.

CineLibti ще гостува във Варна, Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново, Стара Загора и Търговище.

CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура” на Община Варна, Община Бургас и Община Габрово; с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

К

За автора

Категории